Valitettavasti lain mukaan

Jokaisessa poliitikossa asuu pieni populisti.

Hyvä, että asuu. Se kun merkitsee sellaista poliittista aktiivisuutta, joka tähtää tavallisen kansalaisen tarpeiden ja toiveiden toteuttamiseen.

Populismiin liittyy kuitenkin usein piirteitä, jotka ovat omiaan estämään tavoitteen toteutumista. Sellaista populismia harrasti esimerkiksi tullineuvos Veikko Vennamo, jonka lausahduksia voidaan pitää poliittisen fraseologian mestariteoksina.

Rötösherrat kuriin. Kyllä kansa tietää. Seteliselkärankaiset. Pelinpolitiikka. Rosvot kiinni.

Sloganeiden kehittämisessä avusti myös Sirkka-vaimo, jonka käsialaa olivat unohdettu kansa ja sisulla ja sydämellä.

Hupaisat sanonnat osuivat ja upposivat–ja suututtivat.

Tiistaina Veikko Vennamon syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Miestä muisteltiin Lapinlahden Alapitkällä viime sunnuntaina.

Vennamo on juhlansa ansainnut. Hänen uransa asutustoiminnan johtajana oli huikea.

Vennamo availi poliittisen uransa silmuja jo virassa: hän vältti kielteisten päätösten allekirjoittamista, mutta jos niin piti tehdä, hän usein lisäsi konekirjoitettujen rivien väliin käsin sanat: valitettavasti lain mukaan. Jälleenrakennuksen ihmeen rakentaja rakensi poliittista tulevaisuuttaan.

Poliitikkona Vennamo ei onnistunut lähellekään yhtä hyvin kuin virkamiehenä, vaikka hänellä oli kaikki menestymisen edellytykset: lakitieteen lisensiaatti ja varatuomari oli järjestänyt maa- ja metsätalousministeriön asutusasianosaston päällikkönä uudet maatilat tai rakennustontit kaikkiaan yli 400000 evakolle, rintamamiehelle ja kaatuneiden omaisille.

Väitöskirjakin oli valmis, mutta se jäi sodan jalkoihin itärajan taakse.

Vennamossa henkilöityy populismin koko kuva. Hyvien ja monestakin näkökulmasta kannatettavien ajatusten esittäminen kärjekkäästi, hyökkäävästi ja huvittavastikin nostattavat helposti keskustelua, mutta ajatukset eivät tavallisesti etene. Populistia on helppo vihata, koska hän kiinnittää isoäänisesti huomiota puutteisiin esityksissä ja päätöksissä, mutta ei useinkaan kykene esittämään vaihtoehtoa, joka olisi toteuttamiskelpoinen. Tästä seuraa se, että populistista ei voi tulla valtiomiestä. Uskottavuutta poliitikkona ei voi kertyä, kun kompromissit eivät kelpaa. Ihmisiä on vain kahdenlaisia: kannattajia ja vastustajia.

Kirjassaan Lähikuvassa Veikko Vennamo tytär Meri Vennamo uskoo, että Veikko Vennamo piti todella koko elämänsä ajan lähes kaikkia työtovereitaan hyväuskoisina hölmöinä, arkoina nöyristelijöinä tai oman edun tavoittelijoina.

Perussuomalaiset ovat perineet paljon Vennamon populismia–tietoisesti ja varmaan tiedostamattaankin. Asiat esitetään osuvasti ja usein huvittavasti niin, että lohkaisut jäävät mieleen. Mustavalkoisuus kuuluu tyyliin.

Mutta etenevätkö asiat, joita perussuomalaiset ajavat?

EU:n ja euroalueen kriisi on edennyt jokseenkin niin kuin perussuomalaiset ovat puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla arvioineet. Mitä hyötyä siitä on ollut, että niin on käynyt?

Suomen Pientalonpoikien Puolue ja myöhemmin Suomen Maaseudun Puolue toimivat poliittisen painekattilan ylipaineventtiileinä. Sotien jälkeinen asutustoiminta johti myöhemmin maaseudun ja maatalouden murrokseen, joka olisi voinut purkautua jopa vaarallisesti ilman Vennamon puoluetta.

Kenties perussuomalaisilla on samanlainen tehtävä nyt? Euron kriisi etenee tavalla, joka luo painetta pönttöön. Räjähdyksen estämiseksi ylipaineventtiiliä tarvitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.