Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Vuosi vuodelta kasvavat valkoposkihanhiparvet aiheuttavat jatkuvasti kasvavaa tuhoa itäsuomalaisilla viljelyksillä. Viime vuonna ympäristöministeriö maksoi tiloille korvauksia hanhituhoista 1,1 miljoonan euroa. Ilmastonmuutoksenkin johdosta lintujen Siperiaan suuntaavat muuttoreitit koukkaavat yhä pohjoisemmasta. Esimerkiksi Joroisissa Kolman kylän pelloilla on havaittu tänä keväänä noin kymmenentuhannen yksilön parvi.

Valkoposkihanhen suojelustatus periytyy 1960-luvulta, jolloin laji kävi sukupuuton partaalla. Nykyään se on kuitenkin elinvoimainen niin Suomessa kuin koko maailmassa, ja kannan arvioidaan kasvavan jopa 10 prosentin vuosivauhtia.

Hanhiongelmassa suomalainen ympäristölainsäädäntö osoittaa jälleen kerran erinomaista jäykkyyttä ja sen tulkinta mielivaltaisuutta.

Valkoposkihanhi on suojeltu EU:n lintudirektiivissä, joka kuitenkin sallii poikkeuksia muun muassa juuri viljelykasvien suojelemiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa on käynnistetty lajin suojametsästys, mutta Suomessa poikkeuslupien saaminen on ollut kiven takana.

Varsinais-Suomen ely-keskus on myöntänyt 12 tohmajärveläiselle maatilalle luvan ampua tänä ja ensi vuonna 20–40 hanhea, mutta vasta syksyllä. Vaikutus jättiparviin on yhtä tyhjän kanssa.

Myös ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) tarkastelee hanhiasiaa siitä lähtökohdasta, ettei laaja metsästys ole mahdollista. Ministeriössä valmistellaan uutta lakia rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä.

Korvaukset kuuluvat viljelijöille, mutta kysymystä on lähdetty ratkomaan väärästä päästä. Kuluerä valtiolle on siinä mielessä turha, että vahinkoja voidaan helposti vähentää sallimalla hanhien metsästäminen.

Aiemmin holtittomasti levinneen naakan tavoin valkoposkihanhesta on tullut uusi luonnonsuojelun irvikuva. Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri valittaa tohmajärveläisten vähistäkin ampumisluvista. Koska laji on elinvoimainen, valitus on puhdasta kiusantekoa.

Birdlife Suomi perustelee hanhien suojelua niiden uhanalaisuudella 1960-luvulla. Luontoaktivistien tulisi ymmärtää, että luonnossa lajien kannat saattavat muuttua.

Hallituksessa keskusta ja vihreät edustavat odotetusti ääripäitä suhteessa hanhien suojeluun. Kysymyksen ratkomista vauhdittamaan on tulossa kansalaisaloite, joka ajaa metsästyksen sallimista. Aloitteella on hyvät mahdollisuudet läpimenoon eduskunnassa, sillä vastakkain eivät ole hallitus ja oppositio vaan järki ja järjettömyys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei ihan siirappiromantiikkahommaa

Metsämarjasato uhkaajäädä poimimatta

Kesäteattereissa vielä tilaa

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.