Valoa putken päässä?

Yhdysvaltojen talous synkkenee. Tästä konkreettisena esimerkkinä on suuren Indymac Bankin kaatuminen perjantaina. Kyseessä on USA:n historian kolmanneksi suurin pankin vararikko.

Lisäksi kaksi liittovaltion tuella toimivaa asuntoluotottajaa Fannie Mae ja Freddie Mac horjuivat kuilun partaalla. Nämä jättiyhtiöt ovat myöntäneet tai taanneet jopa puolet amerikkalaisten asuntoluotoista. Yhtiöiden osakkeet olivat toissapäivänä jopa 40 prosentin vapaassa pudotuksessa sijoittajien pyrkiessä yhtiöistä eroon hinnalla millä tahansa. Romahdus jatkoi kaikkien osakeindeksien pitkää liukua alaspäin.

Epävarmuus luotottajien ympärillä kasvoi voimakkaasti siitäkin huolimatta, että valtiovarainministeri Henry Paulson ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että George W. Bushin hallitus tukee Fannien ja Freddien toiminnan jatkamista sen nykyisessä muodossa. Republikaanien presidenttiehdokas John McCain sanoi, ettei yhtiöitä voi päästää kaatumaan. Myös demokraattien piiristä ilmoitettiin ponnekkaasti, että hätätilassa liittovaltio tulee yhtiöiden avuksi.

On totta, ettei Yhdysvalloilla ole enää varaa kasvattaa taloudellista epävarmuutta. Valitettavasti talouden hallinta ei ole pelkästään sen omissa käsissä. Dollarin alamäki ei ota laantuakseen, eivätkä jenkit toistaiseksi mahda ilmiölle mitään. Tämä taas heijastuu raakaöljyn hintaan, joka päättyneen viikon loppupuolella kävi jälleen ennätyslukemissa.

Maailmanpoliittinen tilanne on hyvin herkässä vaiheessa. Varsinkin Yhdysvaltojen ja Iranin keskinäinen uhittelu lisää epävarmuutta ja pitää öljyn hinnan korkealla. Kannattaa myös muistaa, että Israel seuraa Iranin väitettyä ydinaseohjelmaa herkeämättä, ja on valmis reagoimaan nopeasti. Sotilaallisiin toimiin se tuskin ryhtyy ilman USA:n hyväksyntää.

Maailmantalous ei näytä kuitenkaan täysin harmaalta. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) johtaja Dominique Strauss-Kahn totesi perjantaina, että pahin vaihe globaalissa talouskriisissä on ohi. Maailmantalous ei hänen mukaansa ole tasapainossa, vaan se on edelleen "jumissa taantuman kylmyyden ja inflaation poltteen välissä".

Oliko IMF:n johtajan lausunto "tilaustyötä" vai onko suunta maailmantaloudessa kääntynyt todella parempaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.