Valokuituun on lupa vaikuttaa

Syksy on tuonut hyviä uutisia Ylä-Savosta. Valokuituverkoston rakentaminen haja-asutusalueille etenee vauhdilla, ja käyttäjät ovat tyytyväisiä. Aluksi kalliilta vaikuttanut investointi maksaa jo itseään takaisin, kun yhä useammat asiat hoituvat nopeasti kotoa käsin.

Edelläkävijäkuntia Rautavaaraa ja Vieremää lukuun ottamatta Savon laajakaista on vielä suunnitteluvaiheessa. Moni liittymää harkitseva empii ratkaisuaan, sillä kysymys on rahasta. Riittäisikö mokkula sittenkin, vai löytyisikö pelastus satelliiteista? Miten kalliiksi hyvät yhteydet jatkossa muuttuvat?

Valokuitutekniikkaan perustuva kiinteä laajakaista on maaseudun tulevaisuudelle elintärkeä. Se on yhtä suuri asia kuin kansakoulut tai puhelin- ja sähköverkko aikoinaan. Tai maantiet. Niidenkin merkitystä saattoi joskus olla vaikea ymmärtää, kun aiemmin oli tultu toimeen ilman.

Laajakaistassa kysymys ei ole viihteestä, vaikka sitäkin valokuidun kautta saa. Eikä vain työn vaatimista yhteyksistä. Kysymys on niiden palveluiden korvaamisesta, jotka ovat muutoin kadonneet tai katoamassa - sekä aivan uusista mahdollisuuksista hankkia tietoa, hoivata ja kommunikoida. Siksi ikäihmiset jos ketkä tarvitsevat uutta tekniikkaa.

Muutamia vuosia sitten Pohjois-Savon liitto valmisteli yhdessä kuntien kanssa luonnoksen maakunnan laajakaistaverkoista. Se tehtiin parhaan virastoymmärryksen mukaan.

Kun suunnitelmia nyt katsoo, on helppo nähdä, että laajakaistan runkoverkko vetäistiin yleensä päätien kupeeseen. Asutus on usein toisaalla - mäenrinteillä, lähellä rantoja ja vanhojen kyläteiden varsilla.

Etäisyys runkoverkosta tarkoittaa laajakaistaliittymän hankkijalle lisää kuluja. Siksi yhä esillä olevat, vanhat suunnitelmat ohjaavat palvelun tarvitsijoita miettimään muita vaihtoehtoja yhteyksiensä turvaamiseksi.

Useimmissa kunnissa suunnitelmia ei ole kuitenkaan vielä lopullisesti päätetty. Runkolinjat pitää vetää sinne, missä niitä tarvitaan. Niitä tarvitaan siellä, missä on eniten käyttäjiä ja missä laajakaista voi turvata sekä elämisen että yritystoiminnan tulevaisuuden.

Niin maaseudulla kuin kaupungeissakin asukkaat ovat oman alueensa parhaita asiantuntijoita. Myös laajakaistaverkkoa rakennettaessa he itse ja yhdessä toisten kanssa löytävät kestävimmät, tasapuolisimmat ja edullisimmat ratkaisut.

Kaista Savoon -hanke järjestää parhaillaan valokuituinfoja eri puolilla maakuntaa. Niissä voi vaikuttaa suoraan sekä omaan että naapuriensa asiaan. Kylien kannattaa pitää puoliaan, tehdä yhteistyötä ja tarvittaessa vaikka vähän taistella.

Laajakaistasta tehtävät päätökset eivät koske vain niitä, jotka liittymiä nyt hankkivat. Ne määrittelevät jokaisen kylän näkymiä ja mahdollisuuksia vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.