Valon tuoja on ylväs muistomerkki

Talvisodan muistomerkki Valon tuoja paljastettiin talvisodan syttymisen muistopäivänä tiistaina Helsingin Kasarmitorilla. Savolaislähtöisen kuvanveistäjän Pekka Kauhasen suunnittelema kymmenen metriä korkea haponkestävästä teräksestä tehty patsas on ylväs muistomerkki, joka on valaistuksensa ansiosta edustavimmillaan juuri talvisydämen synkimpänä aikana marraskuun lopusta maaliskuun puoliväliin. Patsas on koottu 450 palasesta puolentoista vuoden aikana. Kaikkiaan teos painaa noin 6 000 kiloa, josta sotilashahmon osuus on tuhat kiloa.

Patsas kuvaa koskettavasti sitä tuskaa, jota sodat aina kansakunnille aiheuttavat. Sen muoto puhuttelee, kun sitä katsoo kaukaa. Läheltä katsova puolestaan pääsee kiinni yksilöiden tunteisiin, joita sisälle laitetut 105 valokuvaa ilmentävät. Kuvia on yhtä monta kuin oli sodan päiviä.

Seitsemän metriä korkea sotilashahmo seisoo kolme metriä korkean pallon päällä. Patsaan reikäisyyden on nähty symboloivan sitä, miten kansakunta läpiammuttuna, lävistettynä, seisoo yhä pystyssä. Talvisodassa kuoli yli 25 000 ihmistä.

Muistomerkin savolaisuus on yksi huomionarvoinen sivujuonne Valon tuojan tarinassa, sillä teos ilmentää osaltaan sitä ainutlaatuisen korkeaa osaamista, jota esimerkiksi Kuopiossa ja Lapinlahdella on pidetty yllä taiteilijaveljesten Arttu, Eemil ja Eino Halosen ajoista asti.

Valon tuojan teknisestä toteutuksesta on vastannut kuopiolainen taidevalaja Pauli Venäläinen, joka on omalla käsityötaidollaan tehnyt todeksi kuvanveistäjän suunnitelmat. Niinpä patsas todistaa sitäkin, että suurista projekteista tulee totta vain yhteistyöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.