Valppaana on oltava

Lapin käräjäoikeus antoi tiistaina ratkaisunsa jalkapallon vedonlyönti- ja lahjontajutussa. Päätekijä, singaporelainen Wilson Raj Perumal tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Sen lisäksi yhdeksän Rovaniemen Palloseuran entistä ulkomaalaista pelaajaa tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, joista pisin on vuosi ja kahdeksan kuukautta ja lyhin kuusi kuukautta.

Tuomitut olivat järjestelleet jalkapallo-otteluiden lopputuloksia vuosina 2008-2011. Otteluista oli lyöty vetoa lähinnä Aasiassa. Järjestettyjä otteluita oli kaikkiaan 26. Kaikkia juttuun sekaantuneita poliisi ei ole kyennyt tavoittamaan.

Urheilukilpailujen tulosten järjesteleminen vedonlyöntitarkoituksessa ei ole mikään uusi ilmiö. Vilppiä on harjoitettu ilmeisesti niin kauan kuin tuloksista ylipäänsä on lyöty vetoa. Vedonlyönnissä liikkuu paljon rahaa, joten houkutus rikolliseen toimintaan on suuri.

Rikollisia houkuttelee myös se, että vedonlyönnin valvonta maailmanlaajuisesti on vähäistä ja tulosten järjestelyä on yleensä vaikea todistaa.

Hyvässä muistissa Suomessa on pesäpallon sopupelijupakka vuonna 1998. Silloin suuri joukko pelaajia, pelinjohtajia ja joukkueita lähellä olleita jäi kiinni tuoreeltaan muutaman ottelun lopputuloksen sopimisesta. Vilppi paljastui, kun tieto sovituista otteluista karkasi liian suurelle joukolle. Amatöörit jäivät kiinni.

Jalkapallossa otteluita järjestettiin ammattimaisemmin. Taustalla oli kansainvälinen rikollisliiga. Toiminta saattoikin jatkua lähes kolmen vuoden ajan, koska kerralla ei yritetty haukata liian suurta kakkua.

Rovaniemen tapaus ja muut Suomessa paljastuneet vedonlyöntirikokset kuitenkin ovat hyvä muistutus siitä, että urheilun parissa toimivien on itse oltava koko ajan valppaana. Kaikkeen epätavalliseen on puututtava. Erityisesti on epäiltävä pahinta, jos tarjolla on löysää rahaa ulkomailta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.