Valppaus on paikallaan

Britannian lehtiskandaali näyttää laajenevan. Nyt epäillään, että jo lakkautetun News of The Worldin lisäksi myös Sunday Times ja Sun olisivat turvautuneet kyseenalaisiin tai selvästi lainvastaisiin menetelmiin hankkiessaan tietoja. Kolmelle lehdelle on yhteistä, että ne kaikki ovat Rupert Murdochin mediaimperiumin osia.

Skandaalissa on kaksi erillistä juonnetta. Ensimmäinen ja brittiläisen median näkökulmasta oleellisempi on se, että osalta toimijoista petti täydellisesti kontrolli. Kyse ei itse asiassa ole vasta tänä vuonna esiin pulpahtaneesta ilmiöstä, sillä yksi News of The Worldin toimittajista sai jo vuonna 2007 tuomion puhelujen salakuuntelusta.

Suomen tapaan median toimintaa säädellään Britanniassa lainsäädännöllä, mutta myös median oma itsesääntely on tärkeässä roolissa. Viimeksi mainitussa on tehostamisen varaa. Onneksi vyyhti on alkanut nyt purkautua.

Britanniassa on jo vaadittu lainsäädännön tiukentamista. Poliitikkojen olisi hyvä pysähtyä miettimään, onko siitä hyötyä. Jo nyt on selvää, että osa skandaalin silmässä olevista lehdistä on todennäköisesti rikkonut lakia. Syyllisyys todetaan aikanaan oikeudessa, mutta jos lakeja on rikottu, kyse on ollut tietoisesta toiminnasta, ei siitä, että lakeja ei olisi olemassa.

Toinen juonne on Britannian johtavien poliitikkojen hämmästyttävän läheiset suhteet erityisesti Murdochin omistamiin lehtiin. Pääministeri David Cameron palkkasi lehdistöpäällikökseen News of The Worldin entisen päätoimittajan lehden neljän vuoden takaisesta kompuroinnista huolimatta. Pääministerin harkintakyky petti.

Skandaalilla saattaa olla heijastuksia Suomessa käytävään keskusteluun median toiminnasta. Kukaan tuskin syyttää suomalaisia tiedotusvälineitä rikollisista tiedonhankintakeinoista, mutta jo aikaisemmin on haluttu esimerkiksi kaventaa lähdesuojaa. Valppaus on paikallaan Suomessakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.