Valppaus on paikallaan

Britannian lehtiskandaali näyttää laajenevan. Nyt epäillään, että jo lakkautetun News of The Worldin lisäksi myös Sunday Times ja Sun olisivat turvautuneet kyseenalaisiin tai selvästi lainvastaisiin menetelmiin hankkiessaan tietoja. Kolmelle lehdelle on yhteistä, että ne kaikki ovat Rupert Murdochin mediaimperiumin osia.

Skandaalissa on kaksi erillistä juonnetta. Ensimmäinen ja brittiläisen median näkökulmasta oleellisempi on se, että osalta toimijoista petti täydellisesti kontrolli. Kyse ei itse asiassa ole vasta tänä vuonna esiin pulpahtaneesta ilmiöstä, sillä yksi News of The Worldin toimittajista sai jo vuonna 2007 tuomion puhelujen salakuuntelusta.

Suomen tapaan median toimintaa säädellään Britanniassa lainsäädännöllä, mutta myös median oma itsesääntely on tärkeässä roolissa. Viimeksi mainitussa on tehostamisen varaa. Onneksi vyyhti on alkanut nyt purkautua.

Britanniassa on jo vaadittu lainsäädännön tiukentamista. Poliitikkojen olisi hyvä pysähtyä miettimään, onko siitä hyötyä. Jo nyt on selvää, että osa skandaalin silmässä olevista lehdistä on todennäköisesti rikkonut lakia. Syyllisyys todetaan aikanaan oikeudessa, mutta jos lakeja on rikottu, kyse on ollut tietoisesta toiminnasta, ei siitä, että lakeja ei olisi olemassa.

Toinen juonne on Britannian johtavien poliitikkojen hämmästyttävän läheiset suhteet erityisesti Murdochin omistamiin lehtiin. Pääministeri David Cameron palkkasi lehdistöpäällikökseen News of The Worldin entisen päätoimittajan lehden neljän vuoden takaisesta kompuroinnista huolimatta. Pääministerin harkintakyky petti.

Skandaalilla saattaa olla heijastuksia Suomessa käytävään keskusteluun median toiminnasta. Kukaan tuskin syyttää suomalaisia tiedotusvälineitä rikollisista tiedonhankintakeinoista, mutta jo aikaisemmin on haluttu esimerkiksi kaventaa lähdesuojaa. Valppaus on paikallaan Suomessakin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.