Valtakiistan varjossa

Maanantaina, maaliskuun ensimmäisenä päivänä tuli kymmenen vuotta, kun Tarja Halonen aloitti Suomen ensimmäisenä naispuolisena presidenttinä.

Ulkoministeri Tarja Halosen ehdokkuus tuli hänen omalle puolueväelleen, sosiaalidemokraateille, varsin suurena yllätyksenä. Melkoinen yllätys oli sekin, että hän kykeni periaatteellisena vasemmistolaisena kukistamaan vuoden 2000 presidentinvaalien toisella kierroksella kokoomukselaisen vastaehdokkaansa, vaikka poliittisesti Suomi oli tuolloin - ja on edelleenkin - vankasti ei-sosialistista.

Sukupuolella oli siis merkitystä, tätä mieltä kai voidaan olla vielä vuosikymmenen kuluttuakin. Naisten asioita Halonen on pitänyt myös presidenttinä johdonmukaisesti esillä niin kotimaassa kuin myös kansainvälisillä areenoilla ja saanut siitä myös runsaasti arvostusta.

Kotimaassa Halonen ei ole vuosikymmenensä aikana kyennyt vakiinnuttamaan asemaansa kansallisena johtajana. Erityisesti viimeisimmät vuodet ovat olleet sisäpoliittisesti jatkuvaa juupas-eipäs -väittelyä tasavallan presidentin valtaoikeuksista.

Presidenttinä Halonen on puolustanut tiukasti uusitun hallitusmuodon mukaisia valtuuksiaan, kun lain epämääräiset sanamuodot antavat siihen hyvät mahdollisuudet. SDP:n pyörtäessä entiset periaatteensa ja siirtyessä presidentin tueksi, Halonen on käytännössä jyrännyt tahtonsa lävitse. Yhden suuren puolueen pannessa vastaan valtiosäännön muuttaminen on mahdotonta.

Toisen kautensa alussa Tarja Halonen toivoi, että hän voisi keskittyä arvojohtamiseen. Valtakiistojen vuoksi se tavoite on jäänyt toteutumatta. Kaksi jäljellä olevaa vuotta tuskin enää muuttavat olennaisesti presidentistä syntynyttä mielikuvaa: kävi niin tai näin, Halonen on ensimmäinen nainen Suomen presidenttinä - ja tuskin viimeinenkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Pienetkin askeleet ovat tärkeitä Ukrainan kriisissä

Yksinkertaiset ratkaisut ovat vääriä

Hämeessä ei ollakaan hitaita

Investoida ja säästää, kas siinä Kuopion pulma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.