Valtakiistan varjossa

Maanantaina, maaliskuun ensimmäisenä päivänä tuli kymmenen vuotta, kun Tarja Halonen aloitti Suomen ensimmäisenä naispuolisena presidenttinä.

Ulkoministeri Tarja Halosen ehdokkuus tuli hänen omalle puolueväelleen, sosiaalidemokraateille, varsin suurena yllätyksenä. Melkoinen yllätys oli sekin, että hän kykeni periaatteellisena vasemmistolaisena kukistamaan vuoden 2000 presidentinvaalien toisella kierroksella kokoomukselaisen vastaehdokkaansa, vaikka poliittisesti Suomi oli tuolloin - ja on edelleenkin - vankasti ei-sosialistista.

Sukupuolella oli siis merkitystä, tätä mieltä kai voidaan olla vielä vuosikymmenen kuluttuakin. Naisten asioita Halonen on pitänyt myös presidenttinä johdonmukaisesti esillä niin kotimaassa kuin myös kansainvälisillä areenoilla ja saanut siitä myös runsaasti arvostusta.

Kotimaassa Halonen ei ole vuosikymmenensä aikana kyennyt vakiinnuttamaan asemaansa kansallisena johtajana. Erityisesti viimeisimmät vuodet ovat olleet sisäpoliittisesti jatkuvaa juupas-eipäs -väittelyä tasavallan presidentin valtaoikeuksista.

Presidenttinä Halonen on puolustanut tiukasti uusitun hallitusmuodon mukaisia valtuuksiaan, kun lain epämääräiset sanamuodot antavat siihen hyvät mahdollisuudet. SDP:n pyörtäessä entiset periaatteensa ja siirtyessä presidentin tueksi, Halonen on käytännössä jyrännyt tahtonsa lävitse. Yhden suuren puolueen pannessa vastaan valtiosäännön muuttaminen on mahdotonta.

Toisen kautensa alussa Tarja Halonen toivoi, että hän voisi keskittyä arvojohtamiseen. Valtakiistojen vuoksi se tavoite on jäänyt toteutumatta. Kaksi jäljellä olevaa vuotta tuskin enää muuttavat olennaisesti presidentistä syntynyttä mielikuvaa: kävi niin tai näin, Halonen on ensimmäinen nainen Suomen presidenttinä - ja tuskin viimeinenkään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.