Valtakunnan-politiikka aktivoi kuntavaaleissakin

Ennakkoäänestyksen perusteella pelot äänestysprosentin suoranaisesta romahtamisesta kuntavaaleissa ovat olleet ennenaikaisia. Koko maassa äänensä antoi ennakkoon yli 26 prosenttia äänioikeutetuista, joten aktiivisuus kasvoi tässä vaiheessa yli prosenttiyksikön.

Savo-Karjalan vaalipiirissä päästiin jo mukavaan yli 27 prosentin pottiin. Ilahduttavaa on, että Pohjois-Savossa aktiivisuus lisääntyi edellisvaalien ennakkoäänien passiivisimmissa kunnissa Siilinjärvellä, Kuopiossa ja Varkaudessa. Perinteisesti pienissä kunnissa äänestetään kuntavaaleissa innokkaimmin, joten kuntaliitokset kirittävät tässä Kuopiota.

Vaikka yhtään varsinaisen vaalipäivän ääntä ei ole annettu, uumoilevat asiantuntijat myös kokonaisprosentin hienoista nousua. Esimerkiksi ajatuspaja e2:n tutkija Jussi Westinen näkee, että romahdus vältetään ja vilkkaus yltää aiempien vuosien tasolle. Tämä on huojentava uutinen lähidemokratian jatkuvuuden kannalta tilanteessa, jossa kuntien tuleviin tehtäviin liittyy epävarmuuksia.

Etenkin sote- ja maakuntauudistusten myötä tulevan tehtävien karsinnan pelättiin passivoivan kuntalaisia. Kaikeksi onneksi päinvastainen trendi näyttää toteutuvan. Sote-uudistuksen kärjistyminen ideologiseksi kiistaksi valinnanvapaudesta on herätellyt poliittisia intohimoja vaaleja edeltävillä viikoilla. Myös perussuomalaisten puheenjohtajavalintaa seuraava epätietoisuus hallitusyhteistyöstä ja uudistusten aikataulujen pitämisestä vaikuttaa.

Ei haittaa demokratiaa, vaikka kuntaääniä annettaisiin valtakunnanpoliittisten näkökohtien nojalla. Äänestää kannattaa tälläkin kertaa joka tapauksessa eikä huonoja syitä olekaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.