Valtatyhjiö

Matti Heikkisen huikea hiihto avasi Holmenkollenilla muutakin kuin Suomen kultahanan. Kultamitalisankarin äänenpainolla Heikkinen vaati muutosta Hiihtoliiton toimintaan. Itsestään kaiken ladulla puristava "Happo" Heikkinen tunnetaan analyyttisyydestään. Oman hiihtonsa lisäksi hän on analysoinut myös järjestelmän, hyvin terävästi.

Kuin sattumalta kuusinkertainen Holmenkollenin voittaja Juha Mieto ihmetteli, miten Suomella on varaa olla hyödyntämättä entisten mestarien osaamista, kokemusta ja auktoriteettia nykyisten ja tulevien kilpahiihtäjien valmennuksessa. Miedon mukaan näin tekevät esimerkiksi ruotsalaiset ja norjalaiset. Suomessa veteraanit sysätään syrjään, vaikka näillä olisi valtavasti annettavaa nykyisille aktiiveille, ihmettelee Mietaa.

Heikkisen tai Miedon avaukset eivät herättäneet juuri minkäänlaisia näkyviä reaktioita hiihtoväen keskuudessa. Sen sijaan useiden maajoukkuehiihtäjien tyytymättömyys päävalmentaja Magnar Dalenia kohtaan ryöpsähti julkiseksi rähinäksi kesken menestyksekkäiden MM-kisojen.

Heikkisen mielestä järjestelmä pitää muuttaa nopeasti ammattimaisemmaksi ja rahaa on löydettävä lisää. Heikkinen vaatii myös hiihtäjä-valmentaja -työparille lisää tukea. Heikkinen on ymmärtänyt asian ytimen. Menestyksen perusta on hiihtäjän ja hänen valmentajansa työssä - ainakin niin kauan kuin päävalmentajana on Dalen, jolla ei ole maajoukkueessa henkilökohtaisia valmennettavia.

Heikkinen kiteyttää vaatimuksensa siihen, että hiihto tarvitsee yhteisen suunnan ja strategian - sisäiset kähinät ja valtataistelut on lopetettava. Heikkinen on oikeassa: hiihdolta puuttuu selkeä johtaja. Sellaista ei löydy sen paremmin Hiihtoliitosta kuin Maastohiihto ry:stä.

Ei ole yllätys, että Heikkinen ei ole samassa rintamassa Sami Jauhojärven, Ville Nousiaisen ja muutaman muun maajoukkuehiihtäjän kanssa haukkumassa avoimesti päävalmentajaa. Heikkiselle näyttää sopivan, että Dalen on enemmän manageri kuin valmentaja. Dalen järjestelee ja luo olosuhteita ja antaa hiihtäjien henkilökohtaisten valmentajien hoitaa valmennushommat. Järjestelykyky, verkostoituminen ja kiistaton osaaminen välinepuolella ovat Dalenin vahvuuksia sen lisäksi, että hän on tarvittaessa kova johtaja.

Jauhojärvi ja Nousiainen moittivat Dalenia siitä, että hän ei keskustele hiihtäjien kanssa riittävästi. Kaksikon mielestä Dalenin olisi esimerkiksi pitänyt kysyä hiihtäjien mielipidettä siitä, missä järjestyksessä parisprintin osuudet hiihdetään. Dalen ei pitänyt sitä tarpeellisena, sillä strategia oli laadittu aikoja sitten.

Mutta ei Dalenia siitä voi syyttää, että Jauhojärven ja Nousiaisen paukut riittivät vain viidenteen sijaan. Tosin päävalmentajalla oli ollut ilmeisesti epäilyksensä, sillä hän oli lehtitietojen mukaan tiedustellut Heikkistä parisprinttiin. Koska Heikkinen tarvitsi palautumisaikaa perjantaista viestiä varten, Dalén päätti pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa hiihdättää Jauhojärveä ja Nousiaista.

Suomalaisilla on mennyt Holmenkollenilla mukavasti, joten mitä mieltä oli aloittaa riitely kesken mitalisateen? Likapyykkiä on ryhtynyt pesemään myös Pirjo Muranen, joka kertoo Dalenin uhanneen häntä maajoukkuepaikan menettämisellä, jos hän ottaa opiskelupaikan vastaan. Jos väite pitää paikkansa, Dalen on toiminut väärin. Mutta jälleen kerran paljastuksen ajoitus tuntuu erikoiselta.

Suomen hiihto on mennyt Dalenin aikana eteenpäin. Pitäisikö Jauhojärven, Nousiaisen ja Murasen esittämän kritiikin perusteella tulkita niin, että tulokset on saavutettu Dalenista huolimatta?

Heikkisen ja Miedon lähestymistapa hiihdon kehittämiseen on rakentavampi kuin niiden, jotka nyt iskevät Dalenia vastaan. Jos Suomen hiihdossa vallitsisi harmonia, ei Holmenkollenilla seurattaisi suomalaisten menestyksen vastapainoksi keskinäistä riitelyä. Ehkä hiihto todellakin tarvitsee arvostetun ja vahvan johtohahmon, oman Kalervo Kummolan. Täyttäisikö vaadittavat mitat esimerkiksi Karhun tehtaanjohtaja Harri Kirvesniemi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.