Valtavat tuotot

Popin kuninkaaksi nimetyllä Michael Jacksonilla oli epätavallinen elämä, mutta epätavallisia ovat olleet tapahtumat myös Jacksonin kuoleman jälkeen. Eikä ihme. Niin mystiseksi hahmoksi plastiikkakirurgian avulla Jackson lopulta päätyi tai joutui.

Arvattavaa oli, että kaikkien aikojen myydyimmän levyn tehneen tähden ympärillä pyörii taloudellisten intressien koko kirjo myös kuoleman jälkeen. Itse Jackson ei ollut tarkkaa kamreerityyppiä, koska huikeista tuloistaan huolimatta hän jätti jälkeensä arviolta 500 miljoonan dollarin velat. Suuret tulot eivät riittäneet kattamaan elämäntyylin aiheuttamia menoja.

Jacksonin poismeno lisäsi hänen musiikkinsa myyntiä räjähdysmäisesti. Myyntiluvut ovat 80-kertaistuneet. Kasvu on suurempi kuin Elviksen ja John Lennonin musiikin myyntipiikki heidän kuolemansa jälkeen. Britannian virallisella listalla Jacksonin kokoelmalevy nousi ykköseksi sijalta 121.

Jacksonin musiikin suosioon ovat uskoneet myös sijoittajat jo ennen suru-uutisia. Kun meillä kiivaillaan, kuinka kuntatyöntekijöiden eläkevarat on sijoitettu, hollantilainen valtio-omisteinen eläkerahasto ABP on sijoittanut varojaan musiikkiin, joiden joukossa on Jacksonin kappaleita.

Nyt kun Jacksonin musiikin suosio on noussut ja ABP:n sijoituskohdetta myydään tai soitetaan, eläkerahasto menestyy. Liiketoiminta on julmaa, joskus erityisen julmaa. Mitähän sanottaisiin, jos Suomessa eläkevaroja olisi sijoitettu pop-musiikkiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.