Valtavia summia turhan takia

Vappuna juhlijat aiheuttivat jo pelkästään Kuopiossa kaupungille, kiinteistönhuoltoyhtiöille ja taloyhtiöille useiden kymmenien tuhansien euron kulut roskaamalla ja rikkomalla. Yksityishenkilöiden vahinkoja esimerkiksi autojen potkimisista ei ole kukaan vielä laskenut.

Helsingissä pelkästään kaupungin maksamat siivouskulut ovat jo yli 100 000 euroa. Se on iso summa aikana, jolloin kunnilla takuulla olisi rahalle parempaakin käyttöä.

Osa ihmisistä hymistelee asiaa: "Vappu on vain kerran vuodessa". Tai "Pitäähän sitä juhlia". Noh, juhliminen ei tarkoita ollenkaan samaa kuin sotkeminen ja rikkominen.

Eikä kyse ole mistään harvinaisesta ongelmasta, vaan sama toistuu taas koulujen päättäjäisiltana. Ja kesäfestareiden aikaan. Ja...

Kyse ei ole vain roskaamisesta, vaikka sekin kyllä oli todella mittavaa. Kyse on George L. Kellingin rikkinäisten ikkunoiden teoriasta: Talo, jossa on rikottuja ikkunoita, joutuu ilkivallan ja loppujen ikkunoiden rikkomisen kohteeksi todennäköisemmin kuin siistinä pidetty talo.

Siksi sikailu julkisella paikalla ei ole yksityisasia, vaan koskettaa yhteiskuntaa ja sen asukkaita laajemminkin.

Kellingin kymmeniä vuosia vanha teoria oli vastikään testauksessa Hollannissa Groningenin yliopistossa. Tuloksista kertoi Science-lehti. Kokeessa pienellä kadulla oleviin polkupyöriin jaettiin tarakoille mainoslehtisiä. Kadulla ei ollut roskiksia.

Kun lehtisiä jaettiin kadulla, jossa seinät oli peitetty töhryillä, lähes 70 prosenttia pyörälleen tulleista viskasi lehtisen maahan tai työnsi viereisen pyörän kiusaksi.

Kun ympäristö oli siisti, alle kolmasosa roskasi. Loput jättivät lehtisen tarakalle tai ottivat sen taskuunsa viedäkseen roskiin.

Roskaaminen lisää roskaamista, ilkivaltaa ja muita rikoksia varastelusta alkaen. Testi nimittäin jatkui niin, että postilaatikkoon oli jätetty roikkumaan kirje, josta näkyi pieni summa rahaa. Kun postilaatikkoon oli maalattu sotkuja, rahan nappasi 27 prosenttia ohikulkijoista.

Kun postilaatikko oli siisti, rahaa varasti reilusti yli puolet vähemmän, hieman yli kymmenes osa kulkijoista.

Toki teoriaa on testattu käytännössä ennenkin: Siitähän sai alkunsa kuuluksi noussut New Yorkin metron nollatoleranssi sotkemista vastaan. Kun seinätöhryjen tekeminen saatiin loppumaan, samalla ilman eri puuttumista myös varastelut metrossa vähenivät merkittävästi.

Suomessa samaa on tutkittu selvittämällä, että ne myyntiliikkeet, jotka eivät pese töhryjä seinistään, joutuvat useammin rikosten kohteeksi kuin siisteinä pidetyt.

Tulokset kertovat siitä, että osa meistä pystyy noudattamaan kaikissa tilanteissa rehellisyyden ja siisteyden periaatteita niin, ettei varasta eikä riko toisten omaisuutta.

Suuri ryhmä kuitenkin käyttäytyy kuin apinalauma eli tekee niin kuin luulee muiden tekevän.

He matkivat muita ja moraali on tilannesidonnainen. Niinhän sitä sanotaan: Tilaisuus tekee varkaan. Tai tilanne tekee sellaisen ilkivallan tekijän, että selvin päin rankasti hävettäisi.

Tällainen käyttäytyminen korostuu nimittäin humalassa ja ryhmissä. Jos yksi viskoo roskansa minne sattuu, muiden on helpompi tehdä niin perässä. Ja jos yksi rikkoo tai varastaa, muidenkin kynnys näihin tekoihin laskee.

Sosiaaliseen käyttäytymiseen on vaikea vaikuttaa silloin kun ns. tilanne on päällä. Ympäristö voi kuitenkin tehdä pienen osansa: Jos talon ikkunat ovat ehjät, harva niihin kehtaa kajota.

Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, minne jäätelöpaperit, tupakantumpit, tyhjän pullon tai muut roskansa nakkaa. Yksittäinenkin teko näyttää aina mallia joko hyvästä tai pahasta. Yhdestä roskasta on yllättävän lyhyt matka siihen 100 000 euron siivouslaskuun.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.