Valtio valtiossa

Jari Tourunen

HIFK:n ja Jokerien torstain liiga-avaus oli jo ennakkoon sähköinen, mutta molempien joukkueiden energia muuntui hienoksi jääkiekkoviihteeksi. Hyvätasoinen ja runsasmaalinen kauden avauskamppailu ei kuitenkaan kuittaa peliä edeltäneitä tapahtumia. Kiekkoilun lieveilmiöt, erityisesti kaukaloväkivalta, ovat ongelma. Kulttuuri on vääristynyt, ja kiekkopomot ovat kehityksen hiljaa hyväksyneet.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan ja SM-liigan toimitusjohtajan Jukka-Pekka Vuorisen julkiset lausunnot paljastavat, millaisessa Peter Pan -maailmassa herrat elävät. Vuorinen on sitä mieltä, että laji kykenee itse hoitamaan kurinpitoasiat. Vuorisen mielestä poliisia ei olisi tarvittu myöskään Jokereiden ja HIFK:n taannoisen kohuottelun jälkiselvittelyssä.

Kummola puolestaan möläytti todellisen viisauden. Hän arveli, että jos Jokereiden Semir Ben-Amorin ja kumppaneiden rangaistukset olisi annettu nopeammin, poliisi ei olisi ryhtynyt edes tutkimaan väkivallantekoja.

Mitähän nämä kiekkotsaarit oikein miettivät? Onko jääkiekko valtio valtiossa, jonkinlainen minimaa, jonka omat säännöt korvaavat laillisen esivallan ja oikeusjärjestyksen?

Jäähalli on julkinen paikka ja SM-liigaottelu julkinen tilaisuus. Jos siellä joku Ben-Amor hakkaa vastustajan tajuttomaksi, niin se on pahoinpitely. Vakava rikos menee poliisin tutkittavaksi ja siitä seuraa rangaistus.

Kiekkoiluun kuuluu fyysisyys ja tietty nujakointi, mutta pahoinpitely on pahoinpitely–myös kiekkokaukalossa.

Fyysisyydestä huolimatta jääkiekko on syvimmältä olemukseltaan herrasmieslaji.

Muutama vuosikymmen sitten kiekkoa pelattiin kevyillä varusteilla, jopa ilman kypärää. Vastustajaa kunnioitettiin. Se oli kirjoittamaton laki.

Kummolan valtakaudella suomalainen jääkiekko on noussut kansainväliselle huipulle, kaupallistunut ja näköjään raaistunut.

Rahoitus on kunnossa. Yhteiskunta, sponsorit ja maksava yleisö takaavat lajille ison liikevaihdon, jolla sirkus pyörii. Pelaajien ja valmentajien palkat ovat kivunneet sille tasolle, että keskinkertainen liigapelaaja voi kiekkoilla päätoimisesti. Huippupelaaja ansaitsee Suomessa enemmän kuin ison yrityksen toimitusjohtaja.

Samalla kun kaikesta on tullut suurempaa, on keltaisen nesteen määrä kiekkomogulien päässä noussut kulmakarvojen yläpuolelle. Nestekertymä väärässä paikassa näkyy röyhkeytenä ja yhteiskunnan eettisten ja moraalisten perusperiaatteiden hämärtymisenä.

Ben-Amorin kaltaiset pelaajat ovat tykinruokaa, uskollisia mosureita, jotka tekevät kaikkensa joukkueen ja oman pelipaikkansa eteen–ajattelematta sen enempää.

Julkisuudessa esitetty, ääniasiantuntijan avulla suodatettu videopätkä paljastaa, että Jokereiden pelaajat toimivat European Trophyn pelissä ohjeiden mukaan. Videolta kuuluu selvästi, kuinka pelaaja-aitiosta huudetaan: Tapa se!

Sama ääni määrää, kuka jää penkille ja kuka menee kentälle. Huutojen jälkeen Ben-Amor ryntää suoraan Ville Peltosen kimppuun, raukkamaisesti takaapäin.

Myös valmentajat saivat rangaistuksia. Vuorisen ja Kummolan mukaan käskyttämisestä ei ole näyttöä, vaikka useat kiekkovaikuttajat ovat varmoja, ettei Ben-Amor olisi ryhtynyt luunmurskaajaksi ilman määräystä. Miksi valmentajia siis rangaistiin? Ihan syyttömiä miehiä?

Kiekkopomot yrittävät lakaista käskyttämisen maton alle. Poliisin esitutkinta voi kuitenkin tuoda ilmi uuden näkökulman myös tähän puoleen. Jokereiden Tomi Lämsä ja Tomek Valtonen saavat joutua käräjille yllytyksestä. Jos tuomio tulee, Vuorinen varmasti kertoo meille, mitä hän tarkoittaa ”jonkinlaisella provosoinnilla”.

Vuorisen ei enää kannattaisi vähätellä kiekkoväkivaltaa. Kun Suomen yksi suurimmista seuroista menettää ison sponsorin kaukalotappelun takia, niin kyllä se on ongelma. Vieläkin isompi asia on se, että nuoret kiekkoilijat oppivat esikuviltaan.

Sponsorit reagoivat varmasti jatkossa herkemmin. Onneksi KalPa pelaa perinteisesti taitokiekkoa–toivottavasti pelaa jatkossakin. Se on sponsoreillekin helpompaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.