Valtiomies on poissa

Valtioneuvos Harri Holkeri oli henkilö, joka kykeni rakentamaan luottamusta ihmisiin myös vaikeissa tilanteissa. Näin luonnehti sunnuntaina kuollutta Holkeria pääministeri Jyrki Katainen.

Kataisen luonnehdinta on osuva. Holkeri oli toki puoluepoliitikko. Hän johti kokoomusta kahdeksan vuotta 1970-luvulla. Holkeri ei kuitenkaan koskaan jäänyt roolinsa vangiksi. Jo kokoomuksen puheenjohtajana hän kykeni rakentamaan luottamukselliset suhteet silloiseen presidenttiin Urho Kekkoseen, vaikka puolue ei hänen aikanaan vielä jaksanutkaan murtautua ulos oppositiosta.

Holkerin luottamukselliset suhteet Kekkosen seuraajaan Mauno Koivistoon vaikuttivat vuoden 1987 eduskuntavaalien jälkeen, että kokoomuksesta tuli pääministeripuolue ja hänestä itsestään ensimmäinen kokoomuslainen pääministeri sitten J.K. Paasikiven.

Holkerin sisäpoliittinen ura huipentui pääministeriyteen, mutta myös päättyi siihen. Vuoden 1991 vaalien jälkeen hän palasi Suomen Pankkiin.

1990-luvun lopulla Holkerille aukeni ehkä hiukan yllättäen kokonaan uusi ura kansainvälisenä rauhanneuvottelijana. Holkerin panos Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen synnyssä oli niin merkittävä, että kuningatar Elisabeth II palkitsi sen ritarin arvonimellä.

YK:n hieman sekasortoiseen kokouskäytäntöön Holkeri toi oman henkilökohtaisen mausteensa toimiessaan maailmanjärjestön yleiskokouksen puheenjohtajana 2000-luvun alussa. Kaikessa muussakin toiminnassaan täsmällinen Holkeri aloitti kokoukset ajallaan.

Vuonna 2003 Holkeri osallistui Balkanin rauhoittamiseen ja toimi Kosovon YK-hallinnon johtajana. Fyysisestä kunnostaan hyvää huolta pitäneen urheilumiehen terveys ei enää kestänyt paineista työtä, jonka hän joutuikin jättämään kesken.

Valtioneuvos Holkeri oli yksi Suomen nykyhistorian merkittävimmistä valtiomiehistä, jonka työ tunnettiin ja tunnustettiin myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.