Valtion menoja on pakko hillitä

Koko hallitus päättää eduskunnalle annettavasta valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä ensi viikon torstaina ja perjantaina. Esityksen suurista linjoista hallituksessa ei ole erimielisyyttä, joten perinteinen budjettiriihi sujuu todennäköisesti joutuisasti. Riihen pohjana oleva valtiovarainministeriön esitys onkin talouspoliittisesti järkevä eli taloutta lievästi kiristävä.

Yksityiskohdista sentään väännetään kättä. Näyttää esimerkiksi siltä, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) joutuu taipumaan ja Oulu-Seinäjoki-rataosuuden rakentamiseen myönnetään liikenneministeriön haluamat 40 miljoonaa euroa jo ensi vuodelle.

Mielenkiinto onkin jo siirtynyt nykyhallituksesta ensi vuoden eduskuntavaaleihin sekä niitä seuraaviin neuvotteluihin uudesta hallituksesta ja sen ohjelmasta. Poliittista realismia on, että edessä olevat ikävät ratkaisut on siirretty yli vaalien. Puolueiden pitäisi kuitenkin rehellisyyden nimissä lakata uskottelemasta, että ikäviä ratkaisuja ei ole pakko tehdä lainkaan.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) luonnehti torstain Iltalehdessä eduskunnan puhemies Sauli Niinistön (kok.) varoituksia valtion liiallisesta velkaantumisesta 1990-luvun dinosauruksien puheeksi. Tällaistakin kielikuvaa voi käyttää, mutta se ei häivytä mihinkään sitä tosiasiaa, että Niinistön perusviesti on oikea: nopeasti kasvanutta valtionvelkaa on seuraavalla vaalikaudella ryhdyttävä vähentämään.

Siihen tarvitaan talouskasvua, mutta se ei riitä. Nopeaa apua ei löydy työurienkaan pidentämisestä - käytännössä eläkeiän nostosta - sillä ensi vuonna mahdollisesti tehtävät päätökset vaikuttavat positiivisesti vasta vuosien kuluttua. Valtion on saatava lisää tuloja eli nostettava veroja, mutta myös vähennettävä menoja tai ainakin hidastettava menojen kasvua. Paketti on kokonaisuus, jossa kaikki osat vaikuttavat toisiinsa. Kaikkien osien on kuitenkin oltava mukana.

Taannoinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen paljasti Risto Uimosen kirjassa, että vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeistä hallitusohjelmaa ryhdyttiin kaikessa hiljaisuudessa rakentelemaan jo edellisenä talvena. Ohjelman tulenarin osa oli valtion menojen kohtalaisen roima leikkaaminen, mikä sitten toteutettiinkin.

Todennäköisesti tulevan hallituksen ohjelmasta kirjoitellaan nytkin luonnoksia useammassakin paikassa. Se on järkevää valmistautumista. Kansanvallan kannalta on kuitenkin tärkeää, että vaaleihin valmistautuvat puolueet kertovat äänestäjille omat rehelliset tavoitteensa ilman kaunistelua. Luottamusta puolueisiin ei kasvata se, että kitkerät rohdot ilman varoitusta kuitenkin joudutaan lyömään pöytään hallitusneuvotteluissa vaalien jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.