Valtuutettujen kytkökset pitää tuoda päivänvaloon

Eduskuntavaalien jälkeen jokaisella kansanedustajaksi tai varasijalle valitulla on mahdollisuus ilmoittaa sidonnaisuutensa eduskunnan nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Ilmoittaminen on vapaaehtoista, mutta käytännössä julkisuuden paine on johtanut siihen, että ilmoitukset tehdään mukisematta.

Lomakkeella voi ilmoittaa julkiset virkansa, palkkatyöt yrityksissä tai yhteisöissä, kunnalliset ja kirkolliset luottamustoimensa sekä merkittävät velkansa, takausvastuunsa ja omistuksensa.

Politiikan avoimuus ja läpinäkyvyys vaatiikin, että äänestäjät tietävät valitsemiensa edustajien sidonnaisuudet. Äänestäjien on voitava seurata, vaikuttavatko sidonnaisuudet kansanedustajien työhön.

Vakava puute on, että kuntapäättäjien sidonnaisuudet edelleen ovat suurelta osin piilossa. Kuntatasolla sidonnaisuudet saattavat kuitenkin olla jopa tiukempia kuin kansallisella tasolla.

Eräissä kunnissa puolueet ovat sopineet valtuutettujen sidonnaisuuksien julkistamisesta kuntien nettisivuilla, mikä on erinomainen asia. Savon Sanomien levikkialueella näin on menetelty muun muassa Iisalmessa.

Yksittäiset valtuutetut ja kuntavaaliehdokkaat voivat luonnollisesti ilmoittaa sidonnaisuutensa, jos he katsovat sen tarpeelliseksi.

Suomen Tietotoimisto haastatteli kaikkien eduskuntapuolueiden puoluesihteerit. Heistä viisi kannatti valtuutettujen sidonnaisuuksien nykyistä laajempaa julkistamista. Vain perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n puoluesihteerit pitivät nykykäytäntöä riittävänä.

Muutamat puolueet ovatkin antaneet suosituksia omille valtuutetuilleen. Pisimmällä ovat tässä suhteessa vihreät, jotka muutenkin korostavat politiikan avoimuutta muita puolueita enemmän. Myös kokoomus on antanut ehdokkailleen suosituksen sidonnaisuuksien ilmoittamiseen.

Olisi kuitenkin hyvä, että asiasta saataisiin kirjauksia myös lainsäädäntöön. Tätä viritteli jo edellisen hallituksen kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.). Hän valmisteli säädöstä, joka olisi velvoittanut valtuutetut ilmoittamaan sidoksensa yksityisiin yrityksiin.

Asia on vahvasti esillä kuntalain valmistelussa, jota johtaa nykyinen kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).

Kunnissa sidonnaisuuksien julkistamista puoltaa muun muassa se, että kunnat päättävät kaavoituksesta. Kaavoilla säädellään yritysten sijoittumista, esimerkiksi kaupparakentamista. Joskus on väitetty, että osuustoiminnalliset yritykset ovat hyötyneet siitä, että niiden hallinnossa istuu runsaasti kuntapäättäjiä.

Vihreät ovatkin päättäneet, että heidän edustajansa kunnanhallituksissa tai kaavoitusta valmistelevissa lautakunnissa eivät voi olla mukana osuusliikkeiden hallinnossa. Muissa puolueissa tällaiseen ei ole nähty tarvetta.

Ei välttämättä olekaan. Se kuitenkin edellyttää, että sidonnaisuudet julkistetaan nykyistä tarkemmin. Samalla kunnallisten päättäjien on osattava tarvittaessa jäävätä itsensä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.