Valvonta petti

Jos tiedot Helsingissä paljastuneista vanhussurmista osoittautuvat oikeiksi oikeudessa, kyse on maan kaikkien aikojen suurimmasta sarjamurhasta. 58-vuotiasta perushoitajaa epäillään poliisitutkimusten mukaan ainakin neljästä murhasta ja seitsemästä murhayrityksestä. Kun hoitajan epäillään tämän lisäksi vielä kymmenestä muusta henkirikoksesta, uhrien luku nousee pahimmillaan pariinkymmeneen.

Sarjamurha on taas yksi uusi luku Suomen viime vuosien murheellisessa rikoshistoriassa, järkyttävää jatkoa Myyrmäelle, Jokelalle ja Kauhajoelle, joissa yksittäinen tekijä on täysin äkkiarvaamatta vienyt hengen kymmeniltä pahaa-aavistamattomilta ihmisiltä.

Erikoinen sattumus oli, että Helsingin murhaepäilyt julkistettiin samana päivänä, kun Tampereella julistettiin elinkautinen tuomio hoitajalle kehitysvammaisten kohutuista insuliinimurhista. Tämänkaltaiset rikokset eivät luo pelkoa vain avuttomien vanhusten tai vammaisten mielissä, vaan saavat koko yhteiskunnan huolestumaan. Keneen meillä voi luottaa, jos ammattiauttajatkin pettävät?

Vanhusten luona kotikäyntejä tehneellä perushoitajalla, joka on työskennellyt myös pääkaupungin suurissa sairaaloissa, oli rikosrekisteri. Hänet oli tuomittu lääkkeitten ja korujen varkauksista sekä hissin tuhopoltosta. Tieto näistä rangaistuksista jäi kuitenkin oikeuden pöytäkirjoihin eikä mennyt koskaan perille terveydenhuoltoa valvovalle Valviralle, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle.

Viranomaisilla on varmasti hyvä selitys tälle tietokatkolle. Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että valvonta petti nyt äärimmäisen kohtalokkaalla tavalla. On ehdoton vaatimus, että viranomaiskäytännöt käydään nyt läpi huolella ja valvonnan epäkohdat korjataan. Koko terveydenhuollon uskottavuus vaatii, että sen apua tarvitsevat voivat luottaa siihen kaikissa oloissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.