Valvonta petti

Jos tiedot Helsingissä paljastuneista vanhussurmista osoittautuvat oikeiksi oikeudessa, kyse on maan kaikkien aikojen suurimmasta sarjamurhasta. 58-vuotiasta perushoitajaa epäillään poliisitutkimusten mukaan ainakin neljästä murhasta ja seitsemästä murhayrityksestä. Kun hoitajan epäillään tämän lisäksi vielä kymmenestä muusta henkirikoksesta, uhrien luku nousee pahimmillaan pariinkymmeneen.

Sarjamurha on taas yksi uusi luku Suomen viime vuosien murheellisessa rikoshistoriassa, järkyttävää jatkoa Myyrmäelle, Jokelalle ja Kauhajoelle, joissa yksittäinen tekijä on täysin äkkiarvaamatta vienyt hengen kymmeniltä pahaa-aavistamattomilta ihmisiltä.

Erikoinen sattumus oli, että Helsingin murhaepäilyt julkistettiin samana päivänä, kun Tampereella julistettiin elinkautinen tuomio hoitajalle kehitysvammaisten kohutuista insuliinimurhista. Tämänkaltaiset rikokset eivät luo pelkoa vain avuttomien vanhusten tai vammaisten mielissä, vaan saavat koko yhteiskunnan huolestumaan. Keneen meillä voi luottaa, jos ammattiauttajatkin pettävät?

Vanhusten luona kotikäyntejä tehneellä perushoitajalla, joka on työskennellyt myös pääkaupungin suurissa sairaaloissa, oli rikosrekisteri. Hänet oli tuomittu lääkkeitten ja korujen varkauksista sekä hissin tuhopoltosta. Tieto näistä rangaistuksista jäi kuitenkin oikeuden pöytäkirjoihin eikä mennyt koskaan perille terveydenhuoltoa valvovalle Valviralle, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle.

Viranomaisilla on varmasti hyvä selitys tälle tietokatkolle. Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että valvonta petti nyt äärimmäisen kohtalokkaalla tavalla. On ehdoton vaatimus, että viranomaiskäytännöt käydään nyt läpi huolella ja valvonnan epäkohdat korjataan. Koko terveydenhuollon uskottavuus vaatii, että sen apua tarvitsevat voivat luottaa siihen kaikissa oloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.