Valvonta tiukemmaksi

Tämän vuoden aikana eduskuntaan tuleva rikoslain uudistus rasististen rikosten osalta on aiheuttanut kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö internetin keskustelupalstoja ryhtyä valvomaan. Oikeusministeriössä tutkitaan parhaillaan, tulisiko keskustelupalstojen ylläpitäjille asettaa velvollisuus valvoa palstojensa kirjoittelua (HS 3.10.). Rasististen kirjoitusten ohella lainsäätäjä haluaisi kitkeä kunniaa loukkaavat kirjoittelut palstoilta.

Jos mahdollinen lakiuudistus menisi tältä osin läpi, jo nyt on selvää, että lain valvonta olisi hankalaa. Yksittäisen palstan ylläpitäjän saaminen rangaistuksen uhalla vastuuseen voisi onnistua - ainakin teoriassa - mutta koko kirjavan kentän valvominen on lähes mahdotonta.

Ministeriö pyysi rikolaislain uudistuksesta lausuntoja monilta eri tahoilta. Oikeusministeriön mukaan klassiset sananvapaustahot olivat suorastaan järkyttyneitä, jos sananvapautta rajoitetaan keskustelupalstoilla.

Sananvapaus on säädetty Suomen perustuslaissa, mutta missään laissa ei sallita rasistisia kirjoituksia tai toisen kunnian loukkaamista. On siis oikein, että epäasiallinen ja lainvastainen kirjoittelu pyritään suitsimaan.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota viestimien valvottujen keskustelupalstojen ja muiden, valvomattomien palstojen eriarvoiseen asemaan. Valvotussa verkkojulkaisussa vastaavan toimittajan pitää valvoa palstaa ja laiminlyönnistä seuraa rangaistus. Avoimien palstojen ylläpitäjillä ei ole samanlaista velvoitetta. Eriarvoisuus tulee poistaa mahdollisimman nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.