Valvottava on

Viime vuonna Euroopan unionin jäseneksi yhdessä Romanian kanssa liittyneessä Bulgariassa on jälleen paljastunut mittava unionin tukien kavallus. Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tuoreen raportin mukaan maaseudun tukemiseen tarkoitettuja Sapard-avustuksia on valunut vääriin taskuihin jopa 32 miljoonan euron edestä.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Bulgaria kunnostautuu samassa asiassa. Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona, että maa saattaa joutua palauttamaan jopa 500 miljoonaa euroa EU-tukia. EU:n komissio on kertonut, että Bulgariaa uhkaa täydellinen tukieurojen tyrehtyminen, jos väärinkäytöksiä ja muita epäselvyyksiä ei saada kuriin.

Nimenomaan tällaisissa asioissa EU:n komission pitääkin olla tiukkana. EU-tukiin osoitettavat rahat eivät kasva puussa, vaan ne ovat samanlaista veronmaksajilta kerättyä rahaa kuin jäsenmaissa maksettaviin kansallisiin tukiin suunnatut eurot. Tukia on myös uskallettava periä takaisin, jos valvonta paljastaa, että niitä ei ole käytetty sovittuihin tarkoituksiin.

Bulgarian ongelmat osoittavat hyvin, miksi EU on vaatinut jäseniksi otetuilta entisiltä sosialistisilta mailta sisäisiä uudistuksia myös oikeusasioissa. Jäsenkandidaatit ovat käyneet muun muassa korruption vastaista kamppailua. Ilmeisesti uudistukset ovat vielä kuitenkin kesken.

Näyttää myös siltä, että Bulgariassa kaikki poliitikot eivät ole sisäistäneet millaista poliittista järjestelmää EU jäseniltään vaatii. Kehitettävää ja valvottavaa vielä riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Liikenteen isot ilmastopäätökset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.