Vanhasen haastaja

Kuluvan viikon toistaiseksi mielenkiintoisin poliittinen uutinen kuultiin tiistaina Ylen televisiouutisissa: ympäristöministeri ja keskustan varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki harkitsee Matti Vanhasen haastamista kesän 2010 puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa.

Kannattaa vielä korostaa, että nimenomaan harkitsee. Lehtomäki ei vielä ole tehnyt ratkaisuaan, tai ei ainakaan ole sanonut kenellekään, että on ehdokkaana tai luvannut kenellekään, että ei ole, niin kuin hän Ilta-Sanomissa (9.4.) tarkentaa.

Nuoren ja suositun poliitikon aikeista kuitenkin kertoo paljon se, että hän ei anna Vanhasen aikeiden hätkähdyttää itseään, vaan sanoo tekevänsä ratkaisunsa itse. Vanhanen sanoi viimeksi Itä-Savon ja Länsi-Savon julkaisemassa haastattelussa sunnuntaina, että hän tähtää kolmannelle pääministerikaudelle vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Tämän sanominen tarkoittaa käytännössä myös sitä, että Vanhanen asettuu ehdolle myös keskustan puheenjohtajaksi vuoden 2010 puoluekokouksessa. Hän on siis oman harkintansa jo tehnyt ja hänet Lehtomäen pitää haastaa, jos haluaa puheenjohtajaksi runsaan kahden vuoden kuluttua.

Keskustalaiseen puoluekulttuuriin kuuluu istuvan puheenjohtajan julkinen tukeminen viimeiseen saakka. Tarvittaessa se tehdään hammasta purren, mutta tehdään kuitenkin. Jos puheenjohtajaan ollaan tyytymättömiä, on merkkejä siitä etsittävä muualta kuin puolueen vaikuttajien tai jäsenten suorista lausunnoista.

Muodollisesti Vanhasen asemaa ei tällä hetkellä horjuta mikään. Ensi kesän puoluekokouksessa hän ei saa vastaehdokkaita.

Pinnan alla kuitenkin väreilee, joissakin osissa maata jopa kuohuu. Vanhasen parisuhdeasioiden jatkuva julkinen puiminen kyllästyttää keskustaväkeä. Avioeroa ja sitä seuranneita lyhyitä romansseja on paheksuttu erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, jossa keskustalla on perinteisesti runsaasti lestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvia kannattajia.

Kaikki keskustalaiset eivät myöskään sulata Vanhasen poliittisia linjauksia, joita moititaan liian liberaaleiksi. Tyytymättömät nostivat vajaat kaksi vuotta sitten Jarmo Korhosen puoluesihteeriksi ohi Vanhasen silloisen avustajan Mikko Alkion.

Selvimmin tyytymättömyys Vanhaseen purkautui vuoden 2006 presidentinvaaleissa, joissa Vanhasen kannatus keskustan vahvoilla alueilla jäi selvästi puolueen normaalikannatuksen alapuolelle. Yllätyksiä saattaa tulla myös syksyn kunnallisvaaleissa. Varsinkin pohjoisen Suomen kunnissa katsotaan Vanhasen ja hallituksen lyöneen laimin valtion osin omistaman Stora Enson paimentamisen.

Vanhasen halu kolmen vaalikauden pääministeriksi saattaakin kariutua jo keskustan puoluekokouksessa kesäkuussa 2010. Paula Lehtomäen kannatus puolueen ykkösjohtajaksi ei suinkaan rajoitu Kuhmoon ja Kainuuseen, vaan hänen kykynsä tunnustavat jo nyt keskustalaiset myös muualla maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.