Vanhat asetelmat ovat murtumassa

Helsingin Sanomien torstaina julkaiseman kannatustutkimuksen tulos ei enää yllätä. Jo aikaisemmat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että suomalaista politiikkaa vuosikymmenet hallinnut kolmio on murtumassa ja muuttumassa neliöksi. Jos Perussuomalaisten kannatuksen huikea nousu todella realisoituu huhtikuun vaaleissa, keskusta, kokoomus ja SDP saavat rinnalleen tasavahvan uuden puolueen.

Yhtä äkillinen poliittisen vallan uusjako on nähty viimeksi sotien jälkeen, jolloin siihen saakka maan alla toimineiden kommunistien kannatus kanavoitui eduskuntaan SKDL:n kautta. Tuolloin suurimpien puolueiden joukkoon nousi nousi liike, jolla oli tiukasti määritelty, aikanaan jopa tieteelliseksi väitetty teoria yhteiskunnan kehittymisestä.

Perussuomalaisten kannatuksen nousun takana taas on ohjelmallisesti hahmoton protesti nykymenoa kohtaan. Puolueen äänestäjille tarjoama oma sanoma on tähän mennessä jäänyt löysäksi. Hyvä esimerkki on puolueen ilmasto-ohjelma, joka on paikoin sanatarkka kopio SAK:laisen metalliliiton taannoisesta lausunnosta.

Professori Timo Soikkasen suuhun on soviteltu osuvaa luonnehdintaa populistisesta puolueesta, jollainen Perussuomalaisetkin on. Tavalliset puolueet ovat kuin neliöitä. Kunkin puolueen perussanoma löytyy oman neliön sisältä. Populistinen puolue eroaa muista siinä, että se noukkii omat ideansa muiden neliöistä tai kaikkien neliöiden ulkopuolelta.

Suomen kaltaisen monipuoluejärjestelmän erikoisuus on tapa, jolla vaalivoitto määritellään. Vaalien voittajaksi ei esimerkiksi välttämättä julisteta istuvaa hallitusta, vaikka siinä mukana olevat puolueet säilyttäisivätkin enemmistön parlamentin paikoista. Meillä voittajaksi julistetaan puolue, joka kykenee nostamaan eniten omaa kannatustaan. Kahden kuukauden kuluttua tällainen puolue jo lähes sataprosenttisen varmasti on Perussuomalaiset.

Jos vaalien tulos olisi sama kuin Helsingin Sanomien teettämän kannatustutkimuksen tulos, nykyisen hallituksen neljän puolueen yhteen laskettu kannatus putoaisi 58,4 prosentista 51,2 prosenttiin. Tästä huolimatta puolueilla edelleen olisi takanaan äänestäjien enemmistön tuki.

Saisiko nykyhallitus siis jatkaa? Todennäköisesti ei, koska meillä absoluuttisia kannatuslukuja tärkeämpänä pidetään kannatussiirtymiä. Siksi jo nyt yleisesti pidetään varmana asiana, että odotettavissa oleva kannatuksen kasvu nostaa Perussuomalaiset seuraavaan hallitukseen tai ainakin hallitusneuvotteluihin.

Tuoreinta kannatustutkimusta voi lukea monella tavalla. Normaalitapa on päivitellä Perussuomalaisten kannatuksen kasvua. Toinen tapa on muistuttaa, että yli 82 prosenttia äänestysikäisistä näyttäisi kannattavan muita puolueita kuin Perussuomalaisia.

Vuoden 1983 vaalien jälkeen SMP nostettiin hallitukseen, koska muut puolueet halusivat katkaista puolueen kannatuksen kasvun asettamalla sen vastuuseen puheistaan. Samaa taktiikkaa saatetaan soveltaa Perussuomalaisiin ensi keväänä. Todennäköinen vaalitulos ja perustuslaki sallisivat toisenlaisenkin ratkaisun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.