Vanhemmilla iso vastuu

Viritettyjen mopojen määrä on jälleen kasvanut liikenteessä (Savon Sanomat 12.7.). Ilmiö on tuttu myös aiemmilta kesiltä. Viranomaiset pyrkivät parhaansa mukaan kitkemään lainvastaisia kulkupelejä teiltä. Tämä työ ei ole helppoa. Laittomuuksiin puuttuminen on haasteellista muun muassa siksi, että useissa tapauksissa nuoren mopoilijan vanhemmat ovat hyväksyneet ajoneuvon virittämisen. Tai nuoren isä on ollut jopa virittämässä mopoa.

Tuntuu käsittämättömältä, että jotkut lasten vanhemmat myötävaikuttavat mopon saattamiseen sellaiseen kuntoon, että nuoren riski joutua onnettomuuksiin kasvaa oleellisesti. Viritetyllä mopolla ajaminen on hengenvaarallista, kun nuorelta kuljettajalta puuttuu kokemus. Hänen ajotaitonsa on usein vaatimaton. Myös asenne muita teillä kulkijoita kohtaan on usein heikko.

Mopojen viritys on jokakesäistä urheilua, joka pitää saada loppumaan. Avainasemassa ovat nuorten vanhemmat, jotka tietävät, missä kunnossa ajopeli on. Lainvastainen mopo aiheuttaa ajajalleen ja muille liikenteessä liikkujille loukkaantumis- tai jopa hengenvaaran. Kun mopoilija kärähtää liikenteessä viritetyllä mopolla, niin taloudelliset sanktiot ovat tuntuvat. Jo tämän luulisi olen tehokas pelote.

Valitettavasti nykyiset sanktiot eivät kaikille riitä. Siksi yhteiskunnan on syytä harkita tehokkaampia keinoja. Olisiko mopon ottaminen valtiolle yksi keino? Vai tulisiko kehittää järjestelmä, joka takaisi nykyistä tehokkaammin vuorovaikutuksen luomisen lakia rikkoneen mopoilijan, tämän vanhempien ja viranomaisten välille?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.