Vanhemmilla iso vastuu

Viritettyjen mopojen määrä on jälleen kasvanut liikenteessä (Savon Sanomat 12.7.). Ilmiö on tuttu myös aiemmilta kesiltä. Viranomaiset pyrkivät parhaansa mukaan kitkemään lainvastaisia kulkupelejä teiltä. Tämä työ ei ole helppoa. Laittomuuksiin puuttuminen on haasteellista muun muassa siksi, että useissa tapauksissa nuoren mopoilijan vanhemmat ovat hyväksyneet ajoneuvon virittämisen. Tai nuoren isä on ollut jopa virittämässä mopoa.

Tuntuu käsittämättömältä, että jotkut lasten vanhemmat myötävaikuttavat mopon saattamiseen sellaiseen kuntoon, että nuoren riski joutua onnettomuuksiin kasvaa oleellisesti. Viritetyllä mopolla ajaminen on hengenvaarallista, kun nuorelta kuljettajalta puuttuu kokemus. Hänen ajotaitonsa on usein vaatimaton. Myös asenne muita teillä kulkijoita kohtaan on usein heikko.

Mopojen viritys on jokakesäistä urheilua, joka pitää saada loppumaan. Avainasemassa ovat nuorten vanhemmat, jotka tietävät, missä kunnossa ajopeli on. Lainvastainen mopo aiheuttaa ajajalleen ja muille liikenteessä liikkujille loukkaantumis- tai jopa hengenvaaran. Kun mopoilija kärähtää liikenteessä viritetyllä mopolla, niin taloudelliset sanktiot ovat tuntuvat. Jo tämän luulisi olen tehokas pelote.

Valitettavasti nykyiset sanktiot eivät kaikille riitä. Siksi yhteiskunnan on syytä harkita tehokkaampia keinoja. Olisiko mopon ottaminen valtiolle yksi keino? Vai tulisiko kehittää järjestelmä, joka takaisi nykyistä tehokkaammin vuorovaikutuksen luomisen lakia rikkoneen mopoilijan, tämän vanhempien ja viranomaisten välille?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.