Vanhuksesta voi tulla "toinen"

Nykyisin ei juuri kuule yhteiskuntamme tulevaisuutta käsitteleviä puheenvuoroja, joissa ei tavalla tai toisella viitattaisi siihen, että suuret ikäluokat ovat kasvavin joukoin tulossa eläkeikään ja osittain ovatkin jo eläkkeellä. Huoltosuhde huononee nopeasti.

Vanhustyön keskusliitossa tutkijana toimiva Minna Pietilä toteaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan, että yhteiskunta ymmärtää ja tukee vain tietynlaista vanhenemista (24.6.). Pietilän mukaan ikäihmisten aktiivisuutta pidetään yhteiskunnallisesti tärkeänä, koska se säästää kustannuksia.

Ohjeista ei olekaan puutetta: harrasta liikuntaa, syö terveellisesti, seurustele ystävien ja läheisten kanssa, ajattele positiivisesti.

Tätä ei sanota ääneen: sairasta mahdollisimman lyhyt aika tai kuole terveenä.

Tyylikkäästi pukeutuva, ulkonäöstään huolehtiva ikääntyvä nainen on mainosten stereotypia. Usein hänen rinnallaan on yhtä hienostuneessa asussa charmikkaasti harmaantunut kumppani. Matkalaukut ja golfbagit odottavat pakattuina, silmissä siintävät palmurannat ja viheriöt.

Tai eläkeläiset pulikoivat kylpylöiden altaissa ja nauttivat virvokkeita niiden äärellä. Toki hyvätuloisten ja -kuntoisten eläkeläisten määrä kasvaa, mutta niin kasvaa niidenkin, joilla on pieni eläke ja monia sairauksia.

Vain harvojen elämä muistuttaa mainoksia. Paljon useammin vanhenemiseen liittyy pelkoja selviytymisestä, yksinäisyydestä, minuuden ja olemisen merkityksen katoamisesta ja sairauksista. Kun pääkopan kompuutterista ei millään löydy naapurin nimeä, mieleen hiipii pelko: onko tämä sitä...

Ja vaikkei olisikaan, muisti joka tapauksessa alkaa temppuilla. Muistilapuista tulee oleellinen osa arkea. Lohduttava on tieto, ettei se ole dementiaa, jos avaimet ovat aina hukassa, mutta se on, jos ei enää muista, mihin niitä käytetään.

Pietilä toteaa, että ihmisestä voi tulla "toinen", jos hän ei ikäänny ihanteellisella tavalla. Toiseudella viitataan sellaisten ihmisten sivuuttamiseen ja jopa sulkemiseen pois yhteiskunnasta ja yhteisöstä, joita ei pidetä haluttavina. Toiseus etäännyttää ihmisen kuvitellusta keskivertokansalaisesta.

Toiseus ilmenee esimerkiksi siten, että yli 65-vuotias mielialaongelmainen saa huonompaa hoitoa kuin nuorempi tai ei hoitoa ollenkaan sen vuoksi, että muistihäiriöiden katsotaan liittyvän ikääntymiseen.

Pietilä huomauttaa, että muistisairaiden ja mielenterveysongelmaisten ikäihmisten toiseus tekee mahdolliseksi sen, että heidän hoitonsa ja sen kehittäminen lyödään laimin. He joutuvat marginaaliin.

Ikääntyneen voi sysätä toiseuteen myös vauhdilla etenevä tietotekniikan kehitys. Ilman digikameraa voi elää, mutta puhelin on välttämätön. Niissä on tietämistä nuoremmillakin. Kömpelöityvät sormet ja kaihiset silmät eivät taida kiinnostaa puhelinten disainareita.

Entäs televisio sitten? Kuinka monta kapulaa mummon tai vaarin pöydälle tarvitaan, kaksi vai kolme? Jokaiselle kapineelle on tietenkin olemassa käyttöohje, mutta jotta niistä saa selvän, tarvitaan erilliset tulkintaohjeet.

Tietokoneeton alkaa olla monessa mielessä kädetön. Yhteiskunnan toimintoja suunnitellaan tietokoneen käytön hallitseville. Toki suurin osa nykyisistä kuusikymppisistä on joutunut hankkimaan tietokonetaidot selviytyäkseen töistään. Jokainen löytää kuitenkin lähipiiristään henkilön, joka ei ole ikänään näppäillyt tietokonetta.

Vaikka eläisi kuinka säntillisesti ja terveellisesti, kohtalona voi ennen lopullista ratkaisua olla sairaala tai muu hoitolaitos. Kun kunnat karsivat nyt toimintamenoistaan, hoitolaitosten virkistystoiminta voi olla juuri se, mihin kunnankamreeri iskee silmänsä. Samalla viestitetään sairaille, ettei sellainen ole heille tärkeää.

Henkisten elämysten tarve ei katoa, vaikka muisti temppuilee tai jalat eivät kanna. Jokaisesta tulee raihnainen, mutta kukaan ei halua olla "toinen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.