Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Perjantaina tuli julki kyselytutkimus, jonka mukaan vasemmistopuolueita ja perus­suomalaisia äänestäville kansalaisille julkisesti tuotettu vanhustenhoito on mieluisampi kuin yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen palvelutuotanto (Maaseudun Tulevaisuus 15.2.). Kyselyn tulos osoittaa, että paljastukset surkeasta vanhustenhoidon tilasta ovat menneet vahvasti yksityisen sektorin palveluntarjoajien piikkiin. Yritykset ovat antaneet syntyneeseen mielikuvaan runsaasti aihetta, mutta koko totuus on moniulotteisempi.

Tällä hetkellä vanhustenhoito on kokonaan kuntien vastuulla. Kunnilla on omia vanhusten­hoidon yksiköitä, mutta lisäksi ne ovat ulkoistaneet vanhuspalveluja kilpailuttamisten jälkeen yksityisille yrityksille. Syntynyttä surkeaa tilannetta selittää vanhusten hoivapaikkojen omistustakin enemmän kuntien krooninen rahapula ja heikko kilpailutusosaaminen.

Kuntaliiton tuoreen tilastojulkistuksen mukaan 196 kuntaa teki miinusmerkkisen tuloksen viime vuonna, kun sekä verotulot että valtionosuudet pienenivät. Toissa vuonna miinukselle painui vain 55 kunnan talous.

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että vanhus­palveluissa kuten muissakin sosiaali- ja terveys­alan palveluissa järjestämisvastuu pitäisi olla leveämmillä hartioilla. Niin käykin, jos hallituksen soteuudistus toteutuu ja vastuu vanhustenhoidosta siirtyy maakunnille. Suuret toimijat voivat hankkia kilpailuttamisiin nykyistä parempaa osaamista.

Valinnanvapauden toteutus on nähty peikkona, mutta siinä saattaa piillä myös iso mahdollisuus, kun potilas itse pääsee päättämään palveluntarjoajasta. Tosin mallin uhka on, että kustannukset karkaavat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Silmät on siniset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.