Vanhustenhoidon valvonta yhä vajavaista

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira antoi tiistaina poikkeuksellisen määräyksen, jonka mukaan hoivayhtiö Esperi Caren on korjattava epäkohdat ja puutteet kaikissa vanhustenhuollon yksiköissään. Vaatimus saattaa vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, mutta se on kuitenkin historiallinen. Määräys kohdistetaan ensimmäistä kertaa palveluntuottajan toimintaan kokonaisuutena.

Valviraa ei vieläkään päästä syyttämään liiasta ankaruudesta. Viranomainen on ollut hyvin pitkämielinen Esperi Carea kohtaan, sillä yhtiön useissa vanhustenhuollon yksiköissä on todettu asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita jo vuodesta 2016 lähtien. Vanhustenhoidon alennustilaa koskeva julkinen kohu käynnistyi tammikuussa Valviran päätöksestä sulkea Esperi Caren hoivakoti Ulrika Kristiinankaupungissa. Ulrikan tavallistakin vakavammat epäkohdat paljastuivat osana Esperi Caren pitkän ajan kokonaisselvitystä. Sittemmin vastaavia puutteita on ilmennyt muidenkin suurten hoivayhtiöiden kuten Attendon yksiköissä.

Vanhustenhoidon vyyhti alkoi purkautua hoivakoti Ulrikaan viime marraskuussa tehdystä yllätystarkastuksesta, jossa henkilöstövajauksen vakavuus lopullisesti paljastui. Julkisessa keskustelussa etenkin hoitajat ovat tuoneet toistuvasti esiin, että juuri yllätyksillä on tehoa. Kun tarkastus on tiedossa etukäteen, yksiköissä on järjestetty hoitajia vuoroon ja asiat muutenkin näyttämään mallikelpoisilta.

Ylen tuoreen selvityksen (24.4.) mukaan yllätystarkastukset ovat kuitenkin edelleen pikemminkin poikkeus kuin pääsääntö. Vanhat leväperäiset käytännöt, joissa valvojat ja valvottavat kohtaavat sovitusti ja sopuisasti, ovat yhä voimassa.

Tampereen yliopiston gerontologian professorin Marja Jylhän mukaan yllätystarkastukset ovat ainoa merkityksellinen tapa tehdä tarkastuksia. Ylen mukaan osa kunnista on lisännyt tarkastusten määrää tai yllätyksellisyyttä alkuvuodesta ilmenneiden väärinkäytösten johdosta. Esimerkillinen kunta on Säkylä, jossa kaikki valvonta tehtiin jo viime vuonna yllätyskäynnein. Laitila siirtyi samaan käytäntöön vuoden alusta.

Sovittuja tarkastuksia suosivat aluehallintovirastot ja kunnat esittävät linjalleen eriskummallisia syitä. Esimerkiksi Itä-Suomen avissa katsotaan, että tarkastuksilla ei pyritä saamaan yksikköä ja vastuuhenkilöä kiinni virheistä vaan ohjataan korjaamaan puutteita. Perustelu on kestämätön, sillä puutteita ei voi korjata, jos ne piilotetaan.

Koko maassa omavalvonta on edelleen pääasiallinen valvonnan muoto. Aluehallintovirastoista vakuutetaan, että omavalvontaan pitää voida luottaa. Esperi Caren ja Attendon tapaukset kuitenkin osoittivat, ettei omavalvonta riitä. Tyhjyyttään kumisevan luottamuspuheen perusteella hoivakohusta on opittu vasta kovin vähän. Valvonnan resurssia suurempi ongelma on sinisilmäisyys.

Vanhustenhoidon epäkohtien korjaamisessa on vielä valtava suo kuivattavana. Ryhtiliike on tarpeen tehdä myös viranomaisten asenteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.