Vankileirien helvetti

Kansainvälinen yhteisö on seurannut toiveikkaana kansannousuja arabivaltioissa. Tunisiasta alkanut liikehdintä on jo raivannut syrjään myös Egyptiä pitkään yksinvaltiaana hallinneen Hosni Mubarakin. Kansa on ollut kaduilla myös Syyriassa ja Jemenissä.

Samaan aikaan diktatuuri on vahvistanut otettaan muualla maailmassa. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkisti tiistaina tutkimuksensa, jonka mukaan Pohjois-Korean vankileireillä on ainakin 200 000 poliittista vankia.

Vankien määrä voisi olla huomattavasti nyt laskettua suurempikin. Yksi harvoista vankileireiltä vapautuneista on arvioinut Amnestylle, että vangeista jopa 40 prosenttia olisi kuollut aliravitsemukseen vuosina 1999-2001.

Olot vankileireillä ovat epäinhimilliset. Vangeilla ei ole minkäänlaisia ihmisoikeuksia. Vangit raatavat pakkotyössä. He saavat liian vähän ruokaa.

Pohjois-Koreassa on meneillään vallanvaihto. Valtaa on vähitellen siirretty Kim Jong-ililtä hänen pojalleen Kim Jong-unille. Amnesty pelkää, että vallanvaihdoksen myötä poliittisten vankien määrä kasvaa. Niin on käynyt Pohjois-Koreassa aikaisemminkin.

Kansainvälinen yhteisö on hankalassa tilanteessa. Äskettäin kansainvälisen valtuuskunnan jäsenenä Pohjois-Koreassa vieraillut presidentti Martti Ahtisaari on vedonnut EU-maihin, jotta maassa vallitsevaa pulaa ruoasta helpotettaisiin avustuksilla. Monet maat, joukossa esimerkiksi Yhdysvallat ja Etelä-Korea, ovat keskeyttäneet avustukset vedoten juuri Pohjois-Korean harjoittamaan politiikkaan.

YK:n ruokajärjestö WFP on paljon vartijana. Sen pitää kyetä huolehtimaan siitä, että Pohjois-Koreaan toimitettavat ruoka-avustukset menevät oikeisiin kohteisiinsa. Syyttömiä ei saa rankaista maan poliittisen johdon teoista, mutta silmiä ei inhimillisen hädän keskelläkään voi sulkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.