Vapaa sana ahtaalla

Ajan henki on suosinut jo pitkään vapaata markkinataloutta. Esimerkiksi terveydenhuollossa yksityiset terveysasemat ja sairaalat kukoistavat, kun taas julkinen terveydenhuolto on vaikeuksissa henkilökunnan pulan ja määrärahojen niukkuuden vuoksi.

On sentään yksi toimiala, jossa kehitys kulkee päinvastaiseen suuntaan. Maan ylivoimaisesti suurimman päivälehden Helsingin Sanomien tiistainen ilmoitus 52 vakanssin lopettamisesta kertoo, että riippumaton tiedonvälitys on Suomessa yhä pahemmissa vaikeuksissa. Niin syvissä vesissä ei Helsingin Sanomat sentään vielä ui, että se olisi katsonut aiheelliseksi luopua aluetoimituksistaan tai ulkomaankirjeenvaihtajistaan.

Näin meillä säilyy sentään ainakin yksi valtakunnallinen ja yleismaailmallinen sanomalehti sähköisen, eduskunnan valvonnassa olevan Yleisradion rinnalla.

Kansanvallan olemukseen kuuluu, että se on moniääninen. Valtiollinen, verovaroin kustannettu Yle hoitaa sinällään tehtäväänsä kunnianhimoisesti, mutta ainakin ulkopuolisten silmissä Suomen viestintäalan yleistilanne alkaa näyttää todella uhkaavalta.

Meillä on kyllä kannettu huolta esimerkiksi Venäjän tiedotusvälineitten keskittymisestä hallituksen valvontaan. Yksityistä, riippumatonta tiedonvälitystä on tuskin ajettu ahtaalle tietoisesti poliittisin perustein, mutta toisaalta poliitikot eivät ole myöskään kantaneet riittävästi huolta moniäänisen lehdistön toimintaedellytyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.