Vapaamuurari ei voi tuomita vapaamuuraria

Vapaamuurarius juontaa juurensa Brittein saarilla toimineisiin rakentajayhteisöihin, jotka alkoivat noin neljäsataa vuotta sitten ottaa jäsenikseen ammattinsa ulkopuolisia ihmisiä. Virallisena vapaamuurariuden syntyhetkenä pidetään juhannusta 1717, kun Lontoon suurloosi syntyi.

Vapaamuurarius ei ole uskonto. Se tosin pohjautuu yhden Korkeimman tunnustamiseen ja lähimmäisenrakkauteen. Järjestöön voivat kuulua maailman kaikki miehet, jotka eivät ole ateisteja. Sääntöihin kuuluu periaate, että uskonnollisista ja poliittisista asioista puhuminen on looseissa kielletty.

Mitään vaarallista tai suuresti moitittavaa on vaikea nähdä siinä, että kaulureihin ja esiliinoihin pukeutuneet keski-iän ohittaneet miehet kokoontuvat temppeleihinsä harjoittamaan rituaaleja. Epäilemättä toiminta on viisasta pitää salassa, koska julkituotuna se tulisi helposti naurunalaiseksi.

On hyvä kysymys, mistä järjestössä sitten puhutaan, kun uskonasioista ja politiikasta vaietaan. Epäilyksiä herättää myös järjestön vahva periaate, jonka mukaan veli auttaa veljeä. Kun siihen lisätään salaseuran luonteisuus ja vaitiolo, vähäiselläkin mielikuvituksella voi piirtää kauhukuvia, joilla ei välttämättä ole tekemistä todellisuuden kanssa. Vaan oikeuslaitoksen uskottavuus on asia, jota pitää varjella vapaamuurariuttakin tarkemmin.

Kuopion Savo 14 -loosin palvelumestari Jussi Kolehmainen sanoo, että kriittisissä tapauksissa tuomari voi jäävätä itsensä (Savon Sanomat 22.3.). Periaate on oikeansuuntainen, mutta ei riittävän tiukka. Parasta olisi linjata, että vapaamuurari ei koskaan voi tuomita vapaamuuraria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.