Vapaasti kaikkea?

Yhteiskunta haluaa säästää terveysmenoissa ja yrittää sen vuoksi saada kansalaiset muuttamaan epäterveellisiksi katsottuja elämäntapojaan mieluiten vapaaehtoisesti, mutta tarvittaessa myös lujin hallinnollisin keinoin. Tuore esimerkki pakkokeinojen käytöstä on esitys, jonka mukaan tupakkatuotteiden myynti tehtäisiin luvanvaraiseksi.

Kauppa ajattelee yhteiskunnan asioista omalla tavallaan. Sen mielestä myymälöiden pitäisi saada päättää vapaasti aukioloajoistaan ja myydä mahdollisimman vapaasti kaikkea, mitä asiakkaat haluavat. Tällä viikolla kauppa on uudistanut sen vuoksi vaatimuksensa, että ruokakauppojen annettaisiin laajentaa tavaravalikoimaansa lääkkeillä ja alkoholilla.

Kaupan lisäksi Suomesta löytyy varmasti myös runsas joukko kansalaisia, jotka ajattelevat sen kanssa samoin lääkkeitten ja alkoholin saatavuudesta. Suomessa tiedetään kuitenkin myös erittäin hyvin, mihin lääkkeitten tai alkoholin hallitsematon kulutus johtaa. Ei meillä itsenäisyyden alussa syyttä suotta säädetty kieltolakia, vaikka sen seuraukset eivät sitten olleetkaan sitä, mitä ajateltiin.

Elinkeinovapaus on sinällään merkittävä yhteiskunnallinen arvo. Vanhan sanonnan mukaan vapauteen kuuluu kuitenkin aina myös vastuu. Kauppa ottaisi lääkkeistä ja alkoholista mielellään myyntivoiton, mutta liika- tai väärinkäytön seuraukset kaatuvat väistämättä aina yhteiskunnalle. Kansalaisten terveys on vähintään yhtä tärkeä asia kuin kaupan vapaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.