Vapaasti kaikkea?

Yhteiskunta haluaa säästää terveysmenoissa ja yrittää sen vuoksi saada kansalaiset muuttamaan epäterveellisiksi katsottuja elämäntapojaan mieluiten vapaaehtoisesti, mutta tarvittaessa myös lujin hallinnollisin keinoin. Tuore esimerkki pakkokeinojen käytöstä on esitys, jonka mukaan tupakkatuotteiden myynti tehtäisiin luvanvaraiseksi.

Kauppa ajattelee yhteiskunnan asioista omalla tavallaan. Sen mielestä myymälöiden pitäisi saada päättää vapaasti aukioloajoistaan ja myydä mahdollisimman vapaasti kaikkea, mitä asiakkaat haluavat. Tällä viikolla kauppa on uudistanut sen vuoksi vaatimuksensa, että ruokakauppojen annettaisiin laajentaa tavaravalikoimaansa lääkkeillä ja alkoholilla.

Kaupan lisäksi Suomesta löytyy varmasti myös runsas joukko kansalaisia, jotka ajattelevat sen kanssa samoin lääkkeitten ja alkoholin saatavuudesta. Suomessa tiedetään kuitenkin myös erittäin hyvin, mihin lääkkeitten tai alkoholin hallitsematon kulutus johtaa. Ei meillä itsenäisyyden alussa syyttä suotta säädetty kieltolakia, vaikka sen seuraukset eivät sitten olleetkaan sitä, mitä ajateltiin.

Elinkeinovapaus on sinällään merkittävä yhteiskunnallinen arvo. Vanhan sanonnan mukaan vapauteen kuuluu kuitenkin aina myös vastuu. Kauppa ottaisi lääkkeistä ja alkoholista mielellään myyntivoiton, mutta liika- tai väärinkäytön seuraukset kaatuvat väistämättä aina yhteiskunnalle. Kansalaisten terveys on vähintään yhtä tärkeä asia kuin kaupan vapaus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.