Vapain lehdistö muihin maihin verrattuna

Suomen sijoittuminen jo seitsemättä kertaa lehdistönvapauden ykkösmaaksi maailmassa kertoo, ettei kyse ole sattumasta. Lehdistönvapaus on demokratian kulmakivi, joka on vahvasti yhteydessä hyvinvointiin, tasa-arvoon ja talouskehitykseen. Toimittajat ilman rajoja -järjestön vertailussa toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat hyvinvointivaltioiksi luettavat Alankomaat ja Norja.

Toisaalta Puolan esimerkki osoittaa, ettei vapaa tiedonvälitys ole itsestäänselvyys vaan asia, jonka puolesta on tehtävä töitä joka päivä.

Puola tippui listauksessa 29 sijaa, kun maan konservatiivihallitus on alkanut kontrolloida mediaa. Suomen sijoitus kertoo omien ansioidemme lisäksi siitä, että tilanne muualla on keskimäärin huonontunut. Autoritääriset hallinnot ovat nousussa myös Euroopassa, jossa kansallismieliset ääriliikkeet uhkaavat sananvapautta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire muistutti aiheellisesti, että viranomais- ja yksityisten tahojen propaganda lisääntyy maailmassa.

Pakolaiskeskustelun myötä lisääntynyt vihapuhe on pahimmillaan kärjistynyt toimittajiin kohdistuviksi tappouhkauksiksi ja suoranaiseksi väkivallaksi. Digitalisaation edetessä medialukutaito tulee yhä tärkeämmäksi kansalaistaidoksi. Päätoimittajien maaliskuinen kannanotto luotettavan median puolesta muistutti, että sananvapaus edellyttää eettisesti kestävän ammattijournalismin säilymistä.

Suomessa on kannettava huolta myös median moninaisuudesta. Kaupallisten medioiden toiminta on turvattava kestävillä veroratkaisuilla ja mitoittamalla Ylen toiminta niin, ettei se syö muun median kannattavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.