Vapauden ja turvallisuuden vaikea tasapaino

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ilmoitus onnistuneesta tietomurrosta San Bernardinon joukkoampujan iPhoneen päätti spekulaation oikeusjutusta Applea vastaan. Viranomainen vastasi monisyiseen kysymykseen yksityisyydestä kuten Aleksanteri Suuri, joka avasi Gordionin solmun miekalla.

Kilpavarustelu teknologiajätin tietosuojausten ja viranomaisten tiedustelutaitojen välillä jatkuu, ja kamppailuun osallistuvat myös iPhone-tapauksessa vaikuttaneet kolmannet osapuolet. Vapaat hakkerit toimivat aktiivisesti taistelussa terrorismia ja Isisiä vastaan.

Uhkaavan oikeusjutun yhteydessä Apple esiintyi yksityisyyden ja sananvapauden esitaistelijana. Monikansallinen suuryritys puolustaa silti myös miljardien liiketoimintaansa.

Amerikassa viestintäsalaisuuteen on suhtauduttu herkästi sen jälkeen, kun Edward Snowden paljasti Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n joukkovalvonnan.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad al-Hussein varoitti, että Applen vastainen oikeusjuttu loisi ennakkotapauksen, joka rikkoisi yksityisyyden kaikkialla maailmassa. On kuitenkin epäuskottavaa, että USA:n mahdollinen ennakkopäätös mihin suuntaan tahansa sitoisi maailman autoritaarisia hallintoja.

Euroopassakin keskustelu tiedusteluvaltuuksista kiihtyy terrori-iskujen myötä. Lähtökohtana on, että viestintäsalaisuus on rikkomaton, ellei ole syytä epäillä vakavaa rikosta.

Rajanveto koskee sitä, missä määrin terroriyhteyksistä epäiltyjen viestintää on lupa tarkkailla. Absoluuttiset ääripäät – yksityisyyden täydellinen suoja tai täydellinen suojattomuus – eivät johda hyvään. Vapautta ja turvallisuutta on aina tasapainotettava keskenään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.