Vapaus kostautui

Pääministeri Vladimir Putinin johtama Yhtenäinen Venäjä -puolue on kerännyt muutamissa viime vaaleissa melkein yhtä muhkeita kannatuslukemia kuin aikanaan Neuvostoliittoa yksinvaltaisesti hallinnut kommunistinen NKP. Valtapuolueen valtaisa suosio on saanut ulkopuoliset ja monet venäläisetkin epäilemään, että vaalitulosta on ohjailtu väkevällä kädellä Moskovan Kremlin valtakeskuksesta.

Vaalien rehellisyyden epäileminen on ilmeisesti kiusannut Kremlin isäntiä. Epäluulojen hälventämiseksi he korostivat viime viikonvaihteen aluevaalien edellä, että kyseessä ovat todellakin vapaat vaalit. Lopputulos todistaa, että johtajat pitivät tällä kertaa sanansa: Yhtenäinen Venäjä menetti laajalti kannatustaan ja joutui tyytymään monilla alueilla jopa alle 50 prosentin äänisaaliiseen.

Tappioista huolimatta valtapuolue säilyi maan suurimpana, mutta kolme muuta puoluetta kommunistit, liberaalidemokraatit ja Oikeudenmukainen Venäjä saivat edustajiaan eri alueiden päättäviin elimiin.

Venäjän yleispoliittiseen tilanteeseen ei aluevaaleilla ole vielä vaikutusta. Mielenkiintoista on kuitenkin havaita, miten pääministeri Putinin kannatus on mielipidemittausten mukaan laskemassa ja presidentti Dmitri Medvedevin puolestaan nousemassa. Tuoreimmassa gallupissa kaksikko todettiin jo tasaveroiseksi.

Näinköhän Medvedev pikku hiljaa ottaa Venäjällä paikan, joka hänelle presidenttinä kuuluu?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.