Vapaus kostautui

Pääministeri Vladimir Putinin johtama Yhtenäinen Venäjä -puolue on kerännyt muutamissa viime vaaleissa melkein yhtä muhkeita kannatuslukemia kuin aikanaan Neuvostoliittoa yksinvaltaisesti hallinnut kommunistinen NKP. Valtapuolueen valtaisa suosio on saanut ulkopuoliset ja monet venäläisetkin epäilemään, että vaalitulosta on ohjailtu väkevällä kädellä Moskovan Kremlin valtakeskuksesta.

Vaalien rehellisyyden epäileminen on ilmeisesti kiusannut Kremlin isäntiä. Epäluulojen hälventämiseksi he korostivat viime viikonvaihteen aluevaalien edellä, että kyseessä ovat todellakin vapaat vaalit. Lopputulos todistaa, että johtajat pitivät tällä kertaa sanansa: Yhtenäinen Venäjä menetti laajalti kannatustaan ja joutui tyytymään monilla alueilla jopa alle 50 prosentin äänisaaliiseen.

Tappioista huolimatta valtapuolue säilyi maan suurimpana, mutta kolme muuta puoluetta kommunistit, liberaalidemokraatit ja Oikeudenmukainen Venäjä saivat edustajiaan eri alueiden päättäviin elimiin.

Venäjän yleispoliittiseen tilanteeseen ei aluevaaleilla ole vielä vaikutusta. Mielenkiintoista on kuitenkin havaita, miten pääministeri Putinin kannatus on mielipidemittausten mukaan laskemassa ja presidentti Dmitri Medvedevin puolestaan nousemassa. Tuoreimmassa gallupissa kaksikko todettiin jo tasaveroiseksi.

Näinköhän Medvedev pikku hiljaa ottaa Venäjällä paikan, joka hänelle presidenttinä kuuluu?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.