Vappupuheista oli nyt puhti pois

Vappu ei ole ollut enää vuosiin entisensä Suomessa. Perinteiset vasemmistopuolueet ovat menettäneet parhaan teränsä maailmanajassa, jonka ideologisen suunnan määrää vapaa markkinatalous.

Sosiaalidemokraatit juhlivat huhtikuun eduskuntavaalien tulosta suurena voittona, kun he sijoittuivat toiseksi kokoomuksen jälkeen. Kylmä tosiasia oli silti, että puolue menetti vaaleissa kolme paikkaa. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on peitelty julkisuudessa punaisiin ruusuihin hyvän henkilökohtaisen televisiomenestyksensä vuoksi.

Mielikuvat ovat toki tärkeitä politiikassa. Se ei muuta kuitenkaan sitä seikkaa, että koskaan ennen itsenäisen Suomen historiassa ei kahden vasemmistopuolueen kannatus ole ollut prosentuaalisesti yhtä vähäinen kuin nyt viime vaalien jäljiltä. Noin 30 prosenttiin jäänyt yhteiskannatus merkitsee sitä, että vajaa kolmannes kansalaisista on tohtinut enää antaa äänensä vasemmistolle.

Yhden sukupolven aikana Suomessa on tapahtunut huikea poliittinen muodonmuutos. Kun sotienjälkeiset suuret ikäluokat pääsivät äänestämään ensimmäisen kerran vuoden 1966 vaaleissa, maahan saatiin pitkästä aikaa vasemmistoenemmistöinen eduskunta ja porvarillinen kokoomus syrjäytettiin pitkäksi toviksi hallitusvallasta. Nyt kokoomus on maan suurin puolue ja määrää tahdin tänään alkavissa hallitusneuvotteluissa.

Vasemmiston jatkuva alamäki vei parhaan terän myös vapun poliittista vaalipuheista. Johtavat sosiaalidemokraatit ilmaisivat tietenkin ilonsa, että Mari Kiviniemen johtama porvarihallitus tuli vaaleissa tiensä päähän ja julistivat, että nyt alkaa uusi kausi Suomen poliittisessa elämässä. Työtä kaikille ja taloudellinen eriarvoisuus pois verotuksen avulla, siinä vasemmiston vappupuheitten tämänkertaiset teemat.

Hyviä tavoitteita sinänsä, mutta kysyä sopii, miten esimerkiksi sosiaalidemokraatit aikovat toteuttaa ne oman mielensä mukaisesti hallituksessa, jossa ne ovat vain yksi pyörä kolmesta eikä edes isoin?

Yritysverojen, pääomatulojen ja hyvätuloisten verotuksen kiristäminen kuulostaa tietenkin puhuttuna oikeudenmukaiselta ratkaisulta. Aina pitää kuitenkin muistaa kysyä, miten yritysten ja rikkaitten maksuosuuden lisääminen onnistuu käytännössä. Globaalissa maailmantaloudessa yritykset eivät epäile hakea uutta isänmaata, jos entinen käy liian kiihkeästi niiden omistajien kukkarolle. Sama koskee myös yksityisiä hyvätuloisia.

Juuri vappuna poliittisten puheitten pitäisi olla periaatteessa lujimmillaan. Nyt oli selvästi toisin: taannoisten vaalien takia paras puhti oli poissa koko vasemmiston johdon puheista. Perussuomalaisten Timo Soini otti vapun suorastaan levon kannalta.

Portugalin apupaketilla ei kuumentanut kuulijoidensa tuntoja juuri kukaan vappupuhuja. Se mikä äsken oli maailman tärkein kysymys, ei kelvannut enää edes sivujuonteeksi. On palattu reaalipolitiikan aikaan, jossa voittajiksi julistautuneet puolueet keskittyvät jakamaan poliittista valtaa ja sitä taloudellista vaurautta, mikä valtiolla vielä on kansalaisille tarjolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.