Vara laihduttaa

Kirkon ja avustusjärjestöjen leipäjonot ovat pidentyneet viime kuukausina myös Suomessa, kun nousukauden huuma on vaihtunut taantuman peloksi. Ei ole mitään syytä kiistää sitä tosiasiaa, että maassa on yhä enemmän ihmisiä, joilla on todellinen huoli päivittäisestä leivästä.

Joulunpyhien päättyessä ei voi sulkea silmiään myöskään toiselta tosiasialta: hyvin monelle suomalaiselle tekisi hyvää antautua heti härkäviikoilla jonkinasteiselle nälkäkuurille. Yhteiskunnallisesti kansalaisten ylipaino ja epäterveet elämäntavat ovat tällä hetkellä huomattavasti aliravitsemusta suurempi ongelma.

Suomalaiset eivät ole yksin liikakilojensa kanssa. Kansalaisten keskipaino on sidoksissa kansakunnan taloudelliseen tilaan. Bruttokansantuote ja kansalaisten nauttimat kalorit ovat suorassa suhteessa toisiinsa. Ylipaino-ongelmat ei synny vain liioista lisäkaloreista, vaan yhtä lailla niitä edistävät vaurastumisen sallimat elintapojen muutokset.

Vapaassa maassa kansalaisilla on oltava vapaus myös yltäkylläisyyden tunteeseen. Ihmisten käyttäytymistä valvotaan jo niin paljon, ettei Suomeenkaan tarvita enää uusia "terveyspoliiseja" vahtimaan ja ilmiantamaan, mitä kukin syö tai jättää syömättä.

Jollakin tavalla kansakunnan on kuitenkin pakko reagoida, jos liiallisen tai väärän kulutuksen aiheuttamat elintasosairaudet ovat vaarassa viedä voimavarat todellisten sairauksien hoidolta. Omin toimin voi yhteiskunta säädellä ennen muuta koulu- ja työpaikkaruokailua, mutta päävastuu oikeista ruoka- ja elintavoista kuuluu silti ihmisille itselleen. Ikiaikainen sääntö, miten "vapauteen kuuluu myös vastuu", pätee erinomaisesti myös ruokapöydässä.

Ylipaino-ongelmat koskevat koko kansaa koululaisista vanhuksiin. Koulujen liikuntatuntien määrä on aivan riittämätön pitämään lapset ja nuoret hyvässä ruumiillisessa kunnossa. Monet koululaiset harrastavat kyllä vapaa-aikanaan määrätietoisesti erilaista liikuntaa. Valitettavan iso osa nuorista tyytyy seuraamaan toisten harrastuksia sivusta - eikä aina edes ihaillen ja kannustaen, vaan pilkallisesti ja halveksien.

Työikäisiä kannustetaan pitämään huolta kunnostaan milloin minkinlaisin kampanjoin. Mainonta ja naistenlehdet ovat pullollaan viimeisen päälle trimmattuja sutjakoita, edustavan näköisiä ja aurinkoisesti hymyileviä keski-ikäisiä ihmisiä. Miksei heitä näy myös arjen keskellä? Työssä käyvät voivat aina puolustella liikuntaharrastusten puutetta ammattikiireillään. Jokainen tietää sisimmässään, että tällaiset puheet ovat vain verukkeita.

Viiden miljoonan suomalaisen joukossa on miljoonia, joilla on vara pudottaa elopainostaan neljännes tai kolmannes ilman elintason laskun saati nälänhädän vaaraa. Lääkärit ja terveystieteilijät ovat päinvastoin todistaneet, miten hyvä ruumiillinen kunto elvyttää myös henkistä kuntoa ja mielentilaa.

Sopisihan noita konsteja kokeilla. Sohva ei katoa olohuoneesta mihinkään, vaikka sohvaperuna poistuisi välillä lenkille muutaman kerran viikossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.