Varhainen tuki kannattaa

Nyt se on myös tutkimuksella todistettu, että lastensuojelussa kannattaa olla liikkeellä varhain eikä myöhään kuten nykyisin ollaan.

Tiistaina julkistetun selvityksen mukaan esimerkiksi päihde- ja rikoskierteeseen ajautuneen pojan auttaminen maksaa noin 5500 euroa, kun yhteistyöhön ryhtyvät erityisnuorisotyö, päihdepsykiatrinen poliklinikka ja koulu. Jos taas pojan tilanteen annetaan entisestään kriisiytyä, edessä voi olla kiireellinen sijoitus ja huostaanotto, kustannukset nousevat vuositasolla yli 110000 euroon.

Sijaishuollon kustannukset olivat vuonna 2010 noin 620 miljoonaa euroa. Yhden vuoden laitossijoituksen kustannuksilla puolestaan voitaisiin järjestää esimerkiksi kotipalvelua lähes 3000 tuntia.

On järkeenkäypää, että huostaanotto on kallista. Yhtä järkeenkäypää on, että varhainen auttaminen saattaa nostaa esimerkin pojan ylös tavalla, joka saa hänet pysyttelemään omin jaloin pystyssä.

Tutkimuksen mukaan oikea-aikainen apu voi myös vähentää huostaanottoja.

Euroillakin asiaa voi siis valaista.

Eurojakin tärkeämpää on muistaa, että lastensuojelussa yhteiskunta varjelee omaa tulevaisuuttaan. Jokaisen lapsen ja nuoren elämä on tärkeä myös itseisarvoisesti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.