Varkauden sampo

Varkaus on viimeisten kuukausien aikana saanut tuta - jälleen kerran - laskusuhdanteiden ja rakennemuutosten seurauksia. Kysymys on tällä kertaa sellaisista kansainvälisistä ja Varkauden kannalta ulkopuolisista muuttujista, joihin Varkaudella tai varkautelaisilla ei ole osaa eikä arpaa.

Jo toteutuneet alasajot ja lomautukset ovat olleet vakavammasta päästä ja johtaneet siihen, että Varkaus nimettiin äskettäin valtionneuvoston päätöksellä rakennemuutospaikkakunnaksi. Seutukunta on nyt siten oikeutettu valtion erityistukiin, jotta se löytäisi itselleen uutta ansaintaa.

Varkaus on historiansa aikana ahdingoistaan aina onneksi noussut. Varkauden teollinen keskittymä on kestänyt suhdannetuulten kovat tuiverrukset ja pitänyt kiinni teollisesta perinteestään. Historia viesti on selvä. Varkaus on notkea ja ketterä löytämään uutta silloin, kun entinen on hiipunut.

Teollisuuden kehityspolut ja uudet nousut on Varkaudessa aina osattu tunnistaa vaikeuksienkin keskeltä. Silti helppoa vanhasta luopuminen ei ole kenellekään. Eikä se ole sitä tietysti nytkään.

Vesistöt ja veden antamat energianlähteet ovat vuosikymmeniä olleet Varkauden perusteollisuuden toiminnan kivijalka. Varkaudessa on harjoitettu ja harjoitetaan edelleen monipuolista teollisuutta niillä aloilla, jotka ovat energiariippuvaisia. Tästä linjasta on syytä pitää edelleen tiukasti kiinni.

Kuin muistona Varkauden vesillä seilaa edelleen muun muassa eräs kunnioitettu höyrylaiva kotivesillään. Tuo vanhus on vain eräs esimerkki Ahlströmin Varkauden höyrykattilatehtaan ja laivatelakan menneiden aikojen menestystarinoista. Noita menestyksiä on monelta alalta ja monissa tuotteissa.

Varkautelaiset ovat aina tunteneet energian ja osanneet hyödyntää energian mahdollisuuksia.

Energiaosaamista Varkauden seudun yritysrakenteessa on tapahtumassa tällä hetkellä varsin voimakas muutos. Varkauden seutu on tienhaarassa. Haasteellista on, kun aikaisemmin vahvojen teollisuuden alojen supistaessa koko ajan tuotantoaan, on etsittävä tilalle uusia kohteita ja löydettävä uutta tekemistä.

On tosiasia, että Varkauden perinteinen syömähammas eli vahvasti integroitunut kemiallinen ja mekaaninen metsäteollisuus sekä automaatioteollisuus ovat voimakkaasti ajaneet alas tuotantoaan. Samanaikaisesti energiatuoteteollisuudella ja siellä erityisesti energiateknologiaan perustuvalla osaamisella on syntynyt uutta kysyntää. Sen vuoksi etenkin uusiutuviin energialähteisiin ja uuteen energiateknologiaan liittyvät tuotteet ja palvelut ovat pääsemässä vauhtiin ja hyvälle kasvu-uralle.

Esimerkkinä tästä ovat esimerkiksi NSE Biofuels Oy:n (Neste Oilin ja Stora Enson yhteisyritys) biodieselkoelaitos sekä European Batteries Oy:n litiumakkutehdas. Nämä molemmat edellyttävät uutta osaamista ja uuden tyyppisen yritystoiminnan kehittämistä. Investoinnit nojaavat osaamiseen.

Toimijoiden mekka Keski- Savosta voi nopeasti tunnistaa mittavan luettelon energiateknologian koneita ja laitteita valmistavia yrityksiä. Näitä ovat muun muassa Foster Wheeler Oy, Andritz Oy, Hogfors-Sahala Oy, Oy Danfoss Ab, Gebwell Oy, Alufer Oy, Savonia Power Oy, Högfors GST Oy, U-Cont Oy ja Sisä-Savon Metallipörssi Oy.

Lisäksi energia- alan asiantuntijapalveluja tarjoavista yrityksistä on esittää samanlainen varsin mittava luettelo; Osmo Kaulamo Engineering Oy, Sesca Energy Oy, Pöyry Engineering Oy, Rantotek Oy sekä Savon Energiapalvelut Oy. Nämä muodostavat jo mittavan keskittymän. Seudun energiaklusterin yritykset työllistävätkin tällä hetkellä jo reippaat tuhat henkilöä.

Edellä kuvattuun yritysverkostoon ja palveluihin kytkeytyvät edelleen vahvasti Savonia ammattikorkeakoulun Varkauden energiatekniikan tutkimukseen ja tuotekehitykseen liittyvät hankkeet sekä yhteisprojektit. Niiden seurauksena kymmenkunta Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) ja Kuopion yliopiston tutkijaa toimii Varkaudessa Savonian kampuksella.

Taustalla on vielä lisäksi erityisen vahva kansainvälinen verkosto ja sen luomat mahdollisuudet. Varkauden ruotsinkielinen koulu ja muu aktiivisuus muun muassa Kiinan ja Venäjän suunnalla ovat syntyneet pitkälti juuri teollisuuden ja siihen liittyvien palveluyritysten verkostojen avaamina.

Koulutuksesta potkua Nykyisessä haasteellisessa toimintaympäristössä on taustalla kansainvälisen elinkeinoelämän uudet muutosajurit ja niiden ajama vahva muutospaine. Energia ei kuitenkaan ole hävinnyt eikä sitä saa hävittää Varkauden seudulta. Tuo tuotannontekijä näyttää näet kasvavan ja saavan uusia muotoja.

Savonia-ammattikorkeakoulun tavoite onkin profiloida koko Varkaudessa tapahtuva opetus ja tutkimus- ja tuotekehitystoiminta energiatekniikan ja sen soveltamisen sekä alan liiketoiminnan ja kansainvälisen projektiosaamisen ympärille. Savonia on esittänyt opetusministeriölle kokonaan uuden energiatekniikan koulutusohjelman käynnistämistä. Aloituspaikkoja olisi 40. Toivottavasti opetusministeriö (OPM) kuin työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ovat tämän takana.

Laaja yhteinen näkemys on, että nykyisessä Varkauden tilanteessa energiaan satsaaminen on edelleen perusteltu strateginen ratkaisu. Se istuu kehitysikkunaamme ja on profiililtaan oikea.

Varkaudessa on aina ollut energiaa. Yhteisin ponnistuksen sitä pitää vahvistaa edelleen.

Kirjoittaja on hallitusammattilainen ja Savonia ammattikorkeakoulun kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.