Varkauden seudulla valo kajastaa yhä selvemmin

Vuosi sitten Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön julkistama Pk-yritysbarometri näytti Varkauden seudulle jo hyvää kehitystä ja viime syksynä toiveikkuus jatkui. Tällä viikolla julkistettu uusin versio samasta barometristä lupaa yhä parempia näkymiä alueen yrityksille. Varkauden seudun yrityksistä peräti 55 prosenttia katsoo, että kasvua on luvassa. Luku ylittää sekä Kuopion seudun odotukset että valtakunnalliset odotukset noin viidellä prosenttiyksiköllä. Suhdannenäkymät kokonaisuudessaan ovat sekä Varkauden että Kuopion seudulla jokseenkin valtakunnan keskiarvossa.

Jos barometriin on uskominen, henkilökunnan määrä kasvaa varmimmin juuri Varkauden seudulla. Samoin liikevaihto ja kannattavuus paranevat, joten ei ole ihme, että yritykset uskovat myös investointien kasvavan. Toki haasteitakin riittää. Varkau­den seudun yritysten kolmanneksi suurin syy ottaa ulkopuolista rahoitusta oli heikko taloudellinen tilanne ja pula käyttöpääomasta.

Varkauden seudun piristyminen on erityisen ilahduttavaa siksi, että alue on kärsinyt metsäteollisuuden rajusta rakennemuutoksesta. Satoja työpaikkoja on hävinnyt. Työttömyys on toki yhä korkea, mutta yritysten odotukset ja aikeet antavat hyvän syyn odottaa yhä parempia aikoja.

Mikä selittää Varkauden seudun yritysjohtajien tulevaisuudenuskoa? Luonnollisesti hyvät viestitkin maailmalta ovat vaikuttaneet, mutta erityisesti se, että alueen parhaiden vientiyritysten tuotteiden ja palvelujen kysyntä, tilaukset ja toimitukset ovat elpyneet. Itse asiassa elpyminen alkoi jo puolitoista vuotta sitten, jolloin Stora Enso rakenteli 160 miljoonan euron investointejaan ja Amec Foster Wheeler ja Andritz alkoivat saada töitä maailmalta jatkuvalla syötöllä.

Varkauden kyljessä Leppävirta näyttää myös olevan kasvussa kiinni. Siellä toimiva Oplatek Group saa Pohjois-Savon ely-keskuksen rahoitusta yli 930 000 euroa. Summa tulee hankkeeseen, jolla keskisuuri vientiyritys tähtää kasvuun. Ennusmerkit ovat hyvät, sillä optiikan ja kuituoptiikan sopimusvalmistaja teki viime vuonna historiansa toistaiseksi parhaan tuloksen.

Hyvät esimerkit kannustavat muitakin yrittämään. Viime vuoden lopulla Pohjois-Savon Vuoden yrittäjäpalkinnon saanut varkautelainen kasvuyritys Elcoline sopii sekin esimerkiksi vaikka koko maakunnalle. Pienimuotoisilla sähköasennus- ja suunnittelutöillä toimintansa 2002 aloittanut yritys työllistää nyt jo yli 130 urakointi- ja kunnossapitoalan ammattilaista ja kehitys jatkuu hankkeella, johon ely-keskus myönsi yli 220 000 euroa. Voimakkaisiin kehittäjiin kuuluu myös Sahala Works, jolle myönsi 480 000 euroa rahoitusta.

Kun perheissä aletaan luottaa toimeentulon edellytyksiin omalla kotiseudulla, taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy nopeasti. Syntyy myönteisen kehityksen kierre. Sen aika on nyt Varkauden suunnalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.