Varkaus jäi toiseksi

Varkautelaiset ovat toivoneet biodieselistä korvaajaa paperille, jonka tuotantoa on ajettu paikallisista protesteista piittaamatta määrätietoisesti alas kaupungissa. Stora Enson ja Neste Oilin perustaman yhteisen koelaitoksen kehitystä on seurattu erinomaisen suopein mielin ja odotettu, että koetoiminta johtaisi nopeasti myös pysyvään tuotannolliseen toimintaan Savon metsäteollisuuden perinteisessä keskuskaupungissa.

Julkisen optimismin taustalla on kuultu kuitenkin myös epäileviä äänenpainoja: kannattaakseen biodieselin valmistus tarvitsee tuekseen toimivan puunjalostuslaitoksen, ja jos Stora Enso lopettaa Varkauden tehtaansa, katoavat edellytykset myös biodieselin tuotantoon.

Epäilevien tuomaitten ennustukset ovat nyt toteutuneet, kun koelaitoksen ylläpitäjät ilmoittivat lähteneensä etsimään lopullista tehtaan paikkaa joko Neste Oilin tuntumasta Porvoosta tai Stora Enson itäsuomalaisesta tuotantokeskittymästä Imatralta. Investoinnin arvoksi yhtiöt arvioivat tässä vaiheessa noin puoli miljardia euroa. Kyse on siis hyvin mittavasta sijoituksesta tulevaisuuteen.

Varkaudessa mielet ovat jo valmiiksi matalalla pari viikkoa sitten tapahtuneen paperikone nelosen pysäyttämisen vuoksi, joten kaupungissa olisi pärjätty ilman uusia huonoja uutisiakin. Pettymystä syventää, että Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen on lupaillut, että heillä on tulossa varkautelaisille myös iloisempaa kerrottavaa. Ilosanomaksi ei riitä, että koelaitosta pyöritetään vuoden 2011 loppuun ja jossain muodossa ehkä vielä sen jälkeenkin.

Toinen Stora Ensoon pettynyt paikkakunta on Kemi, jossa sijaitsevat Veitsiluodon tehtaat on mainittu yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona biodieselin valmistukselle.

Varkaudessa ja muualla Savossa jää jännättäväksi tämän jälkeen vain se, tuleeko lopullinen tehdas Imatralle vai Porvooseen. Tässä kilpajuoksussa koko Itä-Suomi on varmasti Saimaan vaihtoehdon, Imatran, tukena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Varastokirjaston paikasta väännetään jälleen

On puhuttava EU:n suunnasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.