Varkaus odottaa vielä vastauksia

Metsäjätti Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen esitteli torstaina vuoden 2009 viimeisen neljänneksen ja samalla koko vuoden tilinpäätöksen. Savossa ja erityisesti Varkaudessa odotettiin, mitä yhtiöllä olisi kerrottavana lopetusuhan alla olevien ja elävien Varkauden tehtaitten tulevaisuudesta. Mitään selkeää vastausta ei Stora Enson johdolla kuitenkaan ollut vielä tarjottavana.

Toimitusjohtaja Karvisen puheista löytyi Varkaudelle sekä huonoa että hyvää. Huonoa oli se, että Varkaudessa valmistettavien paperilaatujen - hienopaperin ja sanomalehtipaperin - markkinatilanne ei ole parantunut viime syksystä, jolloin yhtiö varoitti ensimmäisen kerran tuotannon lopettamisen mahdollisuudesta. Päinvastoin tilanne on jopa jonkin verran heikentynyt kuluneen puolen vuoden aikana.

Hyvää sen sijaan oli, että viime syksynä työnsä aloittanut rakennemuutostyöryhmä on löytänyt varkautelaisille useitakin hyviä vaihtoehtoja siltä varalta, että tuotantoa ei voida jatkaa nykyisellä muodossaan. Stora Enson lisäksi työryhmässä ovat keskeisesti mukana Varkauden kaupunki ja elinkeinoministeriö.

Karvisen torstaisessa tiedotustilaisuudessa ei noita vaihtoehtoja vielä esitelty. Toiveissa ollaan, että niistä kuullaan tarkemmin ensi viikolla elinkeinoministeriöstä. Julkisuuteen tulleitten tietojen mukaan Varkauden pelastus voi löytyä biodieselin valmistuksesta. Jos Stora Enson tehtaitten yhteyteen rakennetaan täysimittainen biodiesellaitos, se vaatii kannattaakseen vierelleen toimivan puunjalostuslaitoksen. Näin kemiallista metsäteollisuutta jatkettaisiin Varkaudessa jossain muodossa.

Kartonkia, jonka markkinanäkymät ovat tällä hetkellä kaikkein parhaat, ei Varkauden nykyisillä koneilla voi tehdä. Sen sijaan löytyy kyllä paperilaatuja, jotka antavat paremman katteen kuin nykyinen hieno- ja sanomalehtipaperi. Varkauden ja Savon kannalta on myös pienempi paha lopettaa yksi - kannattamattomin - kone kuin koko tehdas, joka on teknisesti edelleen maailman pisimmälle integroitu ja sen myötä tehokkain puunjalostuslaitos.

Stora Enson viime vuoden tulos jäi 900 miljoonaa euroa tappiolle. Loppuvuoden tulos oli silti jo positiivinen kuten myös M-realilla, joka sekin kertoi torstaina viime vuoden tilinpäätöksestä. Myönteishengessä Stora Enso jatkaa laajentumistaan ulkomaille ja lähtee rakentamaan uutta suurta selluloosatehdasta Uruguayihin.

Suomessa on pakko taipua siihen, että halvin perussellu tuotetaan etelän lämpimissä maissa nopeakasvuisesta eukalyptuksesta. Elintason noustessa kasvavat onneksi myös laatuvaatimukset, ja siinä on suomalaisten sauma globaalissa kilpailussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.