Varkaus voisi olla maailmanperintökohde

Varkauden taidemuseon uusi näyttely nostaa esiin arkkitehti Alvar Aallon 1930-40-lukujen työn, jolloin hän suunnitteli silloiseen kauppalaan asemakaavoja, teollisuusrakennuksia, edustustiloja ja tavallisten perheiden koteja. Näyttelyn myötä katsojalle kirkastuu jälleen kerran, miten poikkeuksellinen rakennettu ympäristö varkautelaisia jopa päivä ympäröi.

Alvar Aallon Varkaus edustaa funktionalismin kautta. Se liittyy kiinteänä osana samaan teollisuusyhteisön ideaaliin, jota pääjohtaja Walter Ahlström alkoi systemaattisesti toteuttaa A. Ahlström Oy:n ostettua Varkauden tehtaat vuonna 1909.

Ahlströmin tavoitteena oli rakentaa uusi, moderni ja puutarhamainen teollisuuskaupunki. Hän palkkasi aikakauden parhaat suunnittelijat valmistelemaan asemakaavoja tuotannon, palveluiden ja asumisen tarpeisiin. Tämä 1910-luvulla alkanut työ muodostaa yhä taajaman sydämen. Se välittää ajatusta aikakauden arvoista ja hierarkioista, mutta myös kaupunkitilasta taideluomuksena. Kansalaissodan kipeiden vaiheiden jälkeenkin Varkaudessa luotiin katse kauas eteenpäin.

1930-luvun alussa tehtaiden johtoon nousi Walter Ahlströmin vävy Harry Gullichsen. Tämä kuului puolisonsa Mairen kanssa Alvar Aallon läheisiin ystäviin. Heitä yhdisti ihanne yhteiskunnasta, jossa oikeus omaan asuntoon, jopa omaan taloon, kuuluisi kaikille.

Maailmansotien välisessä Suomessa ajatusta pidettiin radikaalina, sillä suurin osa työläisperheistä asui pienissä hellahuoneissa tai korkeintaan kahden huoneen vuokra-asunnoissa, Omakotiaate levisi kuitenkin nopeasti. Sitä perusteltiin muun muassa hygienialla ja yhteiskuntarauhalla.

Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1937 sarjan tyyppitaloja teollista talotuotantoa varten. Sodan jälkeen Aallon kaavoittamassa Könönpellossa oli valmiina jo lähes sata pientaloa. Yhä edelleen Aallon käden jälki näkyy suuressa määrässä rakennuksia, joista voi tunnistaa hänelle tyypilliset epäsymmetriset katot ja vinopilarit. Vaikka taloteollisuus vaati standardointia, Aallon arkkitehtuurissa nousee vahvasti esiin myös rakennetun ympäristön ja luonnon ristiriidaton suhde.

Kaikkia Aallon suunnitelmia ei Varkaudessa koskaan toteutettu, mutta hyvä arkkitehtuuri ei päättynyt hänen kauteensa. Vaikka paljon vanhaa on purettu, jokainen vuosikymmen on tuonut tilalle myös hyvää, uutta suunnittelua.

Varkaudessa on tehty ja tehdään jatkuvasti arvokasta työtä kaupungin kulttuurihistorian esilläpitämiseksi. Vanha Warkaus -hankeen katuympäristöön sijoitetut kuvataulut ja erinomaiset verkkoaineistot auttavat havaitsemaan menneisyyden kätkeytyneet kerrokset.

Varkauden teollisuuden ympärille rakennettu kaupunki on arkkitehtuuriltaan ainutkertainen. Se on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi, mutta aineksia riittäisi enempäänkin. Miltä kuulostaisi Varkauden liittäminen Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Keväällä pukkaa maahanmuuttovaaleja

Keitele Forest seuraa notkeasti ajan merkkejä

Käänteinen eläkepommi

Ruotsin hallitusratkaisu voi johtaa päättämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.