Varkaus voisi olla maailmanperintökohde

Varkauden taidemuseon uusi näyttely nostaa esiin arkkitehti Alvar Aallon 1930-40-lukujen työn, jolloin hän suunnitteli silloiseen kauppalaan asemakaavoja, teollisuusrakennuksia, edustustiloja ja tavallisten perheiden koteja. Näyttelyn myötä katsojalle kirkastuu jälleen kerran, miten poikkeuksellinen rakennettu ympäristö varkautelaisia jopa päivä ympäröi.

Alvar Aallon Varkaus edustaa funktionalismin kautta. Se liittyy kiinteänä osana samaan teollisuusyhteisön ideaaliin, jota pääjohtaja Walter Ahlström alkoi systemaattisesti toteuttaa A. Ahlström Oy:n ostettua Varkauden tehtaat vuonna 1909.

Ahlströmin tavoitteena oli rakentaa uusi, moderni ja puutarhamainen teollisuuskaupunki. Hän palkkasi aikakauden parhaat suunnittelijat valmistelemaan asemakaavoja tuotannon, palveluiden ja asumisen tarpeisiin. Tämä 1910-luvulla alkanut työ muodostaa yhä taajaman sydämen. Se välittää ajatusta aikakauden arvoista ja hierarkioista, mutta myös kaupunkitilasta taideluomuksena. Kansalaissodan kipeiden vaiheiden jälkeenkin Varkaudessa luotiin katse kauas eteenpäin.

1930-luvun alussa tehtaiden johtoon nousi Walter Ahlströmin vävy Harry Gullichsen. Tämä kuului puolisonsa Mairen kanssa Alvar Aallon läheisiin ystäviin. Heitä yhdisti ihanne yhteiskunnasta, jossa oikeus omaan asuntoon, jopa omaan taloon, kuuluisi kaikille.

Maailmansotien välisessä Suomessa ajatusta pidettiin radikaalina, sillä suurin osa työläisperheistä asui pienissä hellahuoneissa tai korkeintaan kahden huoneen vuokra-asunnoissa, Omakotiaate levisi kuitenkin nopeasti. Sitä perusteltiin muun muassa hygienialla ja yhteiskuntarauhalla.

Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1937 sarjan tyyppitaloja teollista talotuotantoa varten. Sodan jälkeen Aallon kaavoittamassa Könönpellossa oli valmiina jo lähes sata pientaloa. Yhä edelleen Aallon käden jälki näkyy suuressa määrässä rakennuksia, joista voi tunnistaa hänelle tyypilliset epäsymmetriset katot ja vinopilarit. Vaikka taloteollisuus vaati standardointia, Aallon arkkitehtuurissa nousee vahvasti esiin myös rakennetun ympäristön ja luonnon ristiriidaton suhde.

Kaikkia Aallon suunnitelmia ei Varkaudessa koskaan toteutettu, mutta hyvä arkkitehtuuri ei päättynyt hänen kauteensa. Vaikka paljon vanhaa on purettu, jokainen vuosikymmen on tuonut tilalle myös hyvää, uutta suunnittelua.

Varkaudessa on tehty ja tehdään jatkuvasti arvokasta työtä kaupungin kulttuurihistorian esilläpitämiseksi. Vanha Warkaus -hankeen katuympäristöön sijoitetut kuvataulut ja erinomaiset verkkoaineistot auttavat havaitsemaan menneisyyden kätkeytyneet kerrokset.

Varkauden teollisuuden ympärille rakennettu kaupunki on arkkitehtuuriltaan ainutkertainen. Se on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi, mutta aineksia riittäisi enempäänkin. Miltä kuulostaisi Varkauden liittäminen Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.