Varoittaminen tärkeää

Televisioon ilmestyneet hätätiedotteet ärsyttävät monia katselijoita. Kun jossakin on vakava vaaratilanne, tv-ruudun yläreunaan ilmestyy punainen, nauhamainen hätäviesti. Samalla kuuluu äänekästä piippausta, jonka rytmi on kansainvälisen SOS-hätämerkin mukainen kolme lyhyttä, kolme pitkää, kolme lyhyttä. Viesti näkyy ja kuuluu yleensä useita minuutteja.

Hätäviestit näkyvät Ylen pääkanavilla koko maassa. Monet katselijat ovat kiukuissaan varsinkin kovasta piippausäänestä. Se kuulemma häiritsee ohjelmien katselemista. Monet katselijat päivittelevät, miksi esimerkiksi länsisuomalaisten televisioihin tulee hätätiedote, kun vaaratilanne on vaikkapa Pohjois-Suomessa.

Osa tv-katsojista toivoo, että Yleisradio ja sisäministeriö suuntaisivat hätäviestit vain sille alueelle, jota ne fyysisesti koskettavat. Sisäministeriön pelastusosaston mukaan tekniikka ei toisista väitteistä huolimatta tällä hetkellä mahdollista tiedon jakamista paikallisina tiedotteina (HS 12.7.).

Viimeisin tv:n kautta välitetty hätäviesti koski tulipaloa rakennuksessa, jonne oli varastoitu suuri määrä räjähteitä. Tapaus sattui Joroisissa viime torstaina.

On oikein ja erittäin tärkeää, että viranomaiset varoittavat kansalaisia vakavasta vaarasta radion ja television välityksellä. Jo laki määrittelee viestinnän välttämättömyyden. Kun ihmisten henki ja terveys ovat uhattuina, jonkin televisiosarjan tai jalkapallo-ottelun seuraamisen häiriintyminen on vähintään toissijainen juttu.

Aina on myös mahdollista, että vaara-alueella liikkuu henkilö tai henkilöitä, jotka asuvat toisella puolella Suomea. Omaiset ja tuttavat voivat radiosta tai televisiosta saamansa hätäviestin perusteella varoittaa välittömästi matkalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.