Varoittaminen tärkeää

Televisioon ilmestyneet hätätiedotteet ärsyttävät monia katselijoita. Kun jossakin on vakava vaaratilanne, tv-ruudun yläreunaan ilmestyy punainen, nauhamainen hätäviesti. Samalla kuuluu äänekästä piippausta, jonka rytmi on kansainvälisen SOS-hätämerkin mukainen kolme lyhyttä, kolme pitkää, kolme lyhyttä. Viesti näkyy ja kuuluu yleensä useita minuutteja.

Hätäviestit näkyvät Ylen pääkanavilla koko maassa. Monet katselijat ovat kiukuissaan varsinkin kovasta piippausäänestä. Se kuulemma häiritsee ohjelmien katselemista. Monet katselijat päivittelevät, miksi esimerkiksi länsisuomalaisten televisioihin tulee hätätiedote, kun vaaratilanne on vaikkapa Pohjois-Suomessa.

Osa tv-katsojista toivoo, että Yleisradio ja sisäministeriö suuntaisivat hätäviestit vain sille alueelle, jota ne fyysisesti koskettavat. Sisäministeriön pelastusosaston mukaan tekniikka ei toisista väitteistä huolimatta tällä hetkellä mahdollista tiedon jakamista paikallisina tiedotteina (HS 12.7.).

Viimeisin tv:n kautta välitetty hätäviesti koski tulipaloa rakennuksessa, jonne oli varastoitu suuri määrä räjähteitä. Tapaus sattui Joroisissa viime torstaina.

On oikein ja erittäin tärkeää, että viranomaiset varoittavat kansalaisia vakavasta vaarasta radion ja television välityksellä. Jo laki määrittelee viestinnän välttämättömyyden. Kun ihmisten henki ja terveys ovat uhattuina, jonkin televisiosarjan tai jalkapallo-ottelun seuraamisen häiriintyminen on vähintään toissijainen juttu.

Aina on myös mahdollista, että vaara-alueella liikkuu henkilö tai henkilöitä, jotka asuvat toisella puolella Suomea. Omaiset ja tuttavat voivat radiosta tai televisiosta saamansa hätäviestin perusteella varoittaa välittömästi matkalaisia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.