Varomaton lausunto

Korkeimman oikeuden (KKO) presidentti Pauliine Koskelo otti perjantaina Ylen uutisissa kantaa yksityisistä parkkisakoista nousseeseen keskusteluun. Koskelo asetti kyseenalaiseksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan ratkaisun, jonka mukaan hallituksen lakiesitys asiasta on perustuslain vastainen.

Koskelon lausunto on niin mielenkiintoinen, että sitä kannattaa siteerata sanatarkasti.

"Voi olla tietysti niin, että perustuslakivaliokunnalla on ollut vähän liikaa vaikeita asioita viime aikoina ja ehkä siellä ei ollut aikaa miettiä tätä ihan niin perusteellisesti kuin olisi ollut toivottavaa", Koskelo sanoi.

Koskelon lausunnon taustalla on KKO:n viime keväänä tekemä ratkaisu, jolla yksityisille pysäköintiyrityksille annettiin oikeus periä valvontamaksua virheellisestä pysäköinnistä yksityisalueella. Perustuslakivaliokunta taas katsoi tuoreessa lausunnossaan hallituksen lakiesityksestä, että merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan antaa vain viranomaisille. Jos menetellään muulla tavalla, siitä on päätettävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä.

Koskelon lausunto on varomaton, koska lakiesitysten ja lakien perustuslainmukaisuuden valvonta kuuluu perustuslakivaliokunnalle, ei KKO:lle.

Perustuslain 106. pykälä toteaa, että "jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle".

Perustuslakivaliokunnan lausunto velvoittaa kaikkia tuomioistuimia. Sen vuoksi olisi hyvä, jos joku nyt riitauttaisi yksityiseltä yritykseltä saamansa maksumääräyksen. KKO:lla ei olisi enää muuta mahdollisuutta kuin ratkaista asia perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaisesti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.