Varomaton lausunto

Korkeimman oikeuden (KKO) presidentti Pauliine Koskelo otti perjantaina Ylen uutisissa kantaa yksityisistä parkkisakoista nousseeseen keskusteluun. Koskelo asetti kyseenalaiseksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan ratkaisun, jonka mukaan hallituksen lakiesitys asiasta on perustuslain vastainen.

Koskelon lausunto on niin mielenkiintoinen, että sitä kannattaa siteerata sanatarkasti.

"Voi olla tietysti niin, että perustuslakivaliokunnalla on ollut vähän liikaa vaikeita asioita viime aikoina ja ehkä siellä ei ollut aikaa miettiä tätä ihan niin perusteellisesti kuin olisi ollut toivottavaa", Koskelo sanoi.

Koskelon lausunnon taustalla on KKO:n viime keväänä tekemä ratkaisu, jolla yksityisille pysäköintiyrityksille annettiin oikeus periä valvontamaksua virheellisestä pysäköinnistä yksityisalueella. Perustuslakivaliokunta taas katsoi tuoreessa lausunnossaan hallituksen lakiesityksestä, että merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan antaa vain viranomaisille. Jos menetellään muulla tavalla, siitä on päätettävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä.

Koskelon lausunto on varomaton, koska lakiesitysten ja lakien perustuslainmukaisuuden valvonta kuuluu perustuslakivaliokunnalle, ei KKO:lle.

Perustuslain 106. pykälä toteaa, että "jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle".

Perustuslakivaliokunnan lausunto velvoittaa kaikkia tuomioistuimia. Sen vuoksi olisi hyvä, jos joku nyt riitauttaisi yksityiseltä yritykseltä saamansa maksumääräyksen. KKO:lla ei olisi enää muuta mahdollisuutta kuin ratkaista asia perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.