Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Tätä päivää suomalaiset ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa. Kesäkuun alussa talous ja julkinen elämä avautuvat monin tavoin koko kevään jatkuneiden koronarajoitusten jälkeen. Eniten julkista huomiota ovat saaneet ravintolat, mutta myös kulttuurilaitokset ja matkailukohteet kuten museot ja huvipuistot saavat avata ovensa.

Yli kymmenen hengen tilaisuuksia voi taas kutsua koolle. Hieman epäselvän linjauksen mukaan sallittuja ovat alle 50 hengen kokoontumiset, mutta myös 50–500 hengen tapahtumia voi järjestää, jos noudatetaan virallisia ohjeita. Samoja tuttuja ohjeistuksia hygieniasta ja turvaväleistä on tietenkin hyvä seurata kaikkialla, missä on koolla enemmän kuin yksi henkilö.

Maanantai ei muuta mitään peruslähtökohdasta, että yhteinen terveys on kaikkien asia. Tapahtumissa ja palveluissa järjestäjien on huolehdittava turvallisuuden puitteista, mutta viime kädessä vastuu on jokaisella ihmisellä.

Koronavirusepidemia on Suomessa saatu painettua hienosti tilaan, jossa viruksen leviäminen on hidastunut. Tautia ei ole kuitenkaan voitettu, joten korostettuun varovaisuuteen on yhä syytä. Hallituksen linja yhteiskunnan asteittaisesta avaamisesta on kansanterveydellisesti kestävä. Rajua rajoitusten purkamista vaativat leikkivät populistisesti ihmisten terveydellä.

On parempi katsoa kuin katua. Se tarkoittaa, että kesäkuun alun toimenpiteiden vaikutuksia on seurattava vähintään kaksi viikkoa, noin juhannusviikkoon asti, kunnes tiedetään, voidaanko avautumista jatkaa vai onko kenties jarrutettava. Samasta syystä rajoitustoimien alueellista porrastamista ei ole syytä hätiköidä, vaikka se heinäkuun lähestyessä voi olla hyvinkin harkittavissa.

Paikallisesti räätälöidyistä rajoituksista seuraa haasteita, sillä maakuntarajoja tuskin enää suljetaan. Ihmiset liikkuvat kesä-Suomessa ja heidän on saatava liikkua vapaasti. Tästä kuitenkin seuraa väistämättä riski, että virus voi ryöpsähtää missä ja milloin tahansa. Juuri nyt koronasta vapaa alue ei ole sitä välttämättä enää parin viikon päästä. Tieto sairastumisista tulee lisäksi aina 1–2 viikon viiveellä tartunnoista.

Juhannuksen tienoilla ollaan jo viisaampia jatkon suhteen. Jo nyt on hyvä etukäteen pohtia, onko 500 hengen yleisörajakin tietyissä tapauksissa turhan mekaaninen. Esimerkiksi ulkoilmassa katsomoltaan täysimittaisella stadionilla pelattavissa jalkapallo-otteluissa huomattavasti suurempikin yleisö voitaneen järjestellä turvallisten etäisyyksien päähän. Jos kaikki menee alkukesällä hyvin, paluussa normaaliin voidaan edetä. Pallo on kansalaisilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.