Varusmiehen kuolema

Noin 20-vuotias varusmies kuoli kesken kuntotestin Santahaminan varuskunnassa keskiviikkoaamuna. Kaartin Jääkärirykmentin kuljetuskomppanian varusmies menehtyi sairauskohtaukseen viitisen minuuttia Cooperin testin alkamisen jälkeen. Testin tarkoituksena oli juosta mahdollisimman pitkä matka 12 minuutissa.

Kuntotesti kuului varuskunnan normaaliin varusmieskoulutukseen. Juoksijoille kerrottiin varomääräykset ennen testiä. Testi oli valvottu, ja uhri sai välittömästi apua. Lääkintämies ja kenttäsairaanhoitajat ryhtyivät elvyttämään miestä. Mitään ei ollut kuitenkaan tehtävissä varusmiehen hengen pelastamiseksi.

Pääesikunta luonnehtii tapausta harvinaiseksi. Tätä ennen kuntotestauksen yhteydessä sattuneesta kuolemasta on kulunut noin 20 vuotta.

Varusmiehet käyvät ennen palvelukseen astumista lääkärintarkastuksessa. Vasta sen jälkeen alkavat lihaskuntotestit, Cooper ja marssit.

Varusmieskoulutus on vaativaa ja tulevien sotilaiden terveydentilasta pidetään hyvää huolta. Jokaisen sotilaskoulutukseen osallistuvan on myös tärkeää tiedostaa, ettei vaativiin kuntotesteihin tai muihin raskaisiin fyysisiin suorituksiin ei saa lähteä sairaana. Raskaita fyysisiä ponnistuksia on syytä välttää esimerkiksi flunssassa.

Santahaminan kuolemantapaus on valitettava ja surullinen. Näyttää siltä, että ohjeita ja määräyksiä on noudatettu. Tapaus on kuitenkin syytä tutkia perinpohjin ja selvittää, oliko varusmies terve testin aikana. Vasta sen jälkeen on tarkempien johtopäätösten aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.