Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Siviilipalvelusmiehet saavat 5,1 euron päivärahan lisäksi 13,5 euron ruokarahan viikonloppuisin ja lomilla. Sen sijaan varusmiehet eivät saa viikonloppuisin tai lomilla mitään muuta kuin normaalin 5,1 euron päivärahan. Varusmiesliitto pitää käytäntöä epäoikeudenmukaisena. Varusmiehille on kerrottu, että he voivat mennä viikonloppuisin ja lomillaan kasarmille syömään. On myös sanottu, että lomat ovat vapaaehtoisia (Kaleva 19.3.).

Lomailu varuskunnassa tuskin toimisi yleisenä käytäntönä. Teoriassa lomaileva varusmies voisi käydä syömässä kasarmilla, mutta käytännössä ruokamatka sinne tulisi kovin harvan kohdalla mitenkään kyseeseen.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan siviilipalvelusmies saa ruokarahan vain niinä viikonloppuina ja vapaapäivinä, jolloin hän oleskelee palveluspaikan osoittamassa majoituksessa eikä palveluspaikka järjestä ruokailua. Voidaan siten sanoa, että siviilipalvelusmiehet eivät periaatteessa ole sen kummemmassa asemassa kuin varusmiehetkään, jotka oleskelevat lomansa ajan kasarmilla ja saavat ruokarahan sijasta kasarmilta ruokaa ilmaiseksi.

Sinänsä Varusmiesliiton vaatimus lomien aikaisesta ruokarahasta on perusteltu, sillä erityisesti yksin asuvat varusmiehet joutuvat kituuttamaan loma-aikansa 5,1 euron päivärahalla, kun ruokaa ei ole tarjolla toisin kuin ennen vanhaan, jolloin oli tavanomaista, että varusmies meni lapsuuskotiinsa viikonloppuvapaille ja lomille ja äiti laittoi ruokaa. Sama koskee tietysti myös yksin asuvia siviilipalvelusmiehiä, jotka lomailevat kotonaan. Päivärahakäytäntö on jäänyt ajastaan jälkeen ja sitä olisi hyvä uudistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.