Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Siviilipalvelusmiehet saavat 5,1 euron päivärahan lisäksi 13,5 euron ruokarahan viikonloppuisin ja lomilla. Sen sijaan varusmiehet eivät saa viikonloppuisin tai lomilla mitään muuta kuin normaalin 5,1 euron päivärahan. Varusmiesliitto pitää käytäntöä epäoikeudenmukaisena. Varusmiehille on kerrottu, että he voivat mennä viikonloppuisin ja lomillaan kasarmille syömään. On myös sanottu, että lomat ovat vapaaehtoisia (Kaleva 19.3.).

Lomailu varuskunnassa tuskin toimisi yleisenä käytäntönä. Teoriassa lomaileva varusmies voisi käydä syömässä kasarmilla, mutta käytännössä ruokamatka sinne tulisi kovin harvan kohdalla mitenkään kyseeseen.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan siviilipalvelusmies saa ruokarahan vain niinä viikonloppuina ja vapaapäivinä, jolloin hän oleskelee palveluspaikan osoittamassa majoituksessa eikä palveluspaikka järjestä ruokailua. Voidaan siten sanoa, että siviilipalvelusmiehet eivät periaatteessa ole sen kummemmassa asemassa kuin varusmiehetkään, jotka oleskelevat lomansa ajan kasarmilla ja saavat ruokarahan sijasta kasarmilta ruokaa ilmaiseksi.

Sinänsä Varusmiesliiton vaatimus lomien aikaisesta ruokarahasta on perusteltu, sillä erityisesti yksin asuvat varusmiehet joutuvat kituuttamaan loma-aikansa 5,1 euron päivärahalla, kun ruokaa ei ole tarjolla toisin kuin ennen vanhaan, jolloin oli tavanomaista, että varusmies meni lapsuuskotiinsa viikonloppuvapaille ja lomille ja äiti laittoi ruokaa. Sama koskee tietysti myös yksin asuvia siviilipalvelusmiehiä, jotka lomailevat kotonaan. Päivärahakäytäntö on jäänyt ajastaan jälkeen ja sitä olisi hyvä uudistaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.