Vasemmisto kärsii

Julkinen keskustelu vaalirahoista loppui kuin seinään kesäkuun puolivälissä. Olisiko syynä se, että suurin osa politiikan toimittajista jäi kesälomalle sen jälkeen, kun kesän puoluekokoukset saatiin pidetyksi?

Mitä keskustelusta jäi käteen?

Tätä on jo ehditty tutkimaankin. Viikonvaihteessa julkistetun kyselytutkimuksen (muun muassa Satakunnan Kansa) mukaan vaalirahakohu on vähentänyt suomalaisten intoa äänestää lokakuun kunnallisvaaleissa.

Eniten kohu on vaikuttanut vähän koulutettujen äänestysintoon. Joka neljäs ilmoitti kyselyssä, että äänestyshalut ovat laskeneet. Sen sijaan korkeasti koulutettujen into äänestää on vain kasvanut kohun myötä.

Jos aikomukset realisoituvat lokakuussa, saattaa sillä jo olla poliittisia vaikutuksia. Vanha ja moneen kertaan koeteltu totuus on, että vähän koulutettujen joukossa on keskimääräistä enemmän vasemmistopuolueita äänestäviä. Jos he eivät mene äänestämään, saattavat vasemmistopuolueet kärsiä kunnallisvaaleissa tappion.

Näin saattaa käydä, vaikka vaalirahakohu natisutti keskustaa enemmän kuin muita puolueita. Keskustelu ryöpsähti liikkeelle keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin haastattelusta. Tikun nokassa olivat koko keskustelun ajan keskustalaiset ja keskustan puoluetoimisto, jolla oli läheiset siteet vaalirahaa jakaneeseen Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:hyn.

Politiikka ei aina ole reilua peliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.