Vasta ensimmäinen askel

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on selkeä kanta hengelliseen väkivaltaan: sitä ei pidä suvaita. Hengelliseksi väkivallaksi kirkko määrittelee muunmuassa uskonnollisen pelottelun tai syyllistämisen.

Määritelmä on kohtalaisen väljä ja sen perusteella joku voisi nimittää hengelliseksi väkivallaksi jokasunnuntaisia saarnoja, joilla papit herättelevät seurakuntalaisten synnintuntoa. Niistä on kuitenkin pitkä matka hoitokokouksiin, joita kirkon sisällä toimivan vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä todistetusti vielä 1970-luvulla järjestettiin. Joidenkin tietojen mukaan kokouksia järjestetään edelleen, vaikka herätysliikkeen johto sen kiistääkin.

Suhtautuminen hoitokokouksiin on ollut ristiriitaista myös vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä. Suuri osa liikkeeseen kuuluvista korostaa kokousten sielunhoidollista merkitystä. Osa on kokenut ne kuitenkin painostukseksi ja suoranaiseksi hengelliseksi väkivallaksi. Näin ovat kokeneet varsinkin ne, jotka kokousten seurauksena on eristetty tai kokonaan erotettu heille tärkeästi herätysliikkeestä.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johto on nyt ensimmäisen kerran pahoitellut hoitokokouksissa tapahtunutta hengellistä väkivaltaa. Kyseessä on oikea ja tärkeä askel. Jos ihmiset ovat kokeneet, että heille on tehty vääryyttä, sitä pitää pyytää anteeksi.

Pelkkä pahoittelu ei kuitenkaan riitä. Herätysliikkeen johdon on myös huolehdittava, että vahingollisiksi myönnetyt käytännöt on kitkettävä kokonaan pois.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.